Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérek versenye

Szöveg: Andóczi–Balogh András Ádám főhadnagy - Kálmánfi Gábor |  2011. november 23. 13:46

Tüzérlövésszaki versenyt rendeztek november 21–23. között az MH Bakony Harckiképző Központ szimulációs gyakorlóközpontjában. A hetedik alkalommal megrendezett vetélkedésre idén öt helyőrségből – Budapestről, Hódmezővásárhelyről, Debrecenből, Várpalotáról és  Tatáról – összesen tizennyolc csapat jelentkezett.

A versenyzők feladata természetesen az volt, hogy egy virtuális terepen pusztítsák az ellenség céljait. A sorsolást követően a csapatok hat csoportban, körmérkőzésekkel kezdték meg a versengést; majd a délelőtti körmérkőzések befejeztével a hat csoport győztesei között a délután folyamán kieséses küzdelemben dőlt el, hogy kik kerülnek a másnapi hármas döntőbe.

A verseny ideje alatt a résztvevők tisztelegtek az 1994. július 25-én a várpalotai lőtéren bekövetkezett, tragikus kimenetű aknavető-robbanás hősi halált halt tüzéreinek emléke előtt. Ennek keretében megkoszorúzták az MH BHK Kossuth-laktanyájában Kránitz Antal poszthumusz őrnagy, az alakulat hősi halottja emlékművét. Az emlékhelyen dr. Szabó Tibor alezredes, egyetemi docens, a ZMNE Műveleti Támogató Tanszék megbízott vezetője, a verseny főszervezője és Vokla János alezredes, az MH BHK megbízott parancsnoka helyezték el koszorúikat.

A tüzér fegyvernem tagjai a múltban és a jelenben is egyik legfontosabb feladatuknak tekintik szakmai felkészültségük magas szinten tartását és továbbfejlesztését. A korábbi tüzéregységek és -alegységek életében mindig jelentős esemény volt egy-egy ilyen verseny megrendezése, illetve az azon való részvétel, ami a szakmai kihíváson túl egyfajta bemutatója is a fegyvernem feladatainak és tevékenységének.

A ZMNE Műveleti Támogató Tanszék oktatói állománya még 2005-ben határozta el – akkor még tanszékszinten –, hogy felújítja a tüzérlövésszaki versenyek gyakorlatát. 2006-tól kezdve a megmérettetés már országos szintűvé vált, a tavalyi versenyen pedig már tizennyolc csapat képviseltette magát.

 Fotó: Galovtsik Gábor