Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól teljesített a logisztika „zászlóshajója”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. december 27. 12:22

Bárdos Antal mérnök ezredes, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka évértékelő beszélgetésünk kezdetén külön kiemelte: nagyon örül, hogy a honvedelem.hu kíváncsi az ezredre. Talán ebből is látszik, hogy a hétköznapokban a logisztikai tevékenység bizony nem áll a média érdeklődésének homlokterében. Ha azonban az ellátás terén esetleg porszem kerülne a gépezetbe, azt azonnal mindenki megérezné…

Ilyenkor év végén minden alakulat megkapja az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának szokásos éves értékelését. Ebben az értékelésében az MH ÖHP korábbi parancsnoka, Kovács József altábornagy „jó"-nak minősítette az ezred 2011-es tevékenységét és a logisztika „zászlóshajójaként" emlegette a kaposvári alakulatot.
A fenti értékelésben az is pozitívumként szerepelt, hogy az ezred nem csak a tőle elvárt feladatokat – logisztikai biztosítást, szállítást, rovancsolást és ellenőrzéseket – végezte el, hanem részt vett a missziók működésének ésszerűsítését célzó intézkedések és szabályozók kidolgozásában is.

A hatékony missziós feladat-végrehajtáshoz ugyanis elengedhetetlen a hatékony logisztika. A parancsnok szerint az utóbbi tíz évben a logisztikai tevékenység arculata megváltozott: a missziókra és a végrehajtásra összpontosít. Merthogy a logisztikának a lehető leghatékonyabban kell biztosítania a külszolgálatok működését. Szerencsére ezen a téren az ezred komoly szellemi tőkét halmozott fel, és ez részben annak köszönhető, hogy akik a logisztikai szakterületen a végrehajtással foglalkoznak, szintén rendelkeznek már missziós tapasztalatokkal.

Tudják például, hogy milyen nehézségekkel szembesülhetnek esetleg szállítás során a határátlépéskor, milyen módon történik például egy kamion felnyitása, vagy a szállítmány berakodása; egyszóval az elejétől a végéig látják a folyamatot. A fentebb említett működési racionalizálás pedig napi szinten megoldandó apró – például a szállítások pontos összehangolására irányuló – logisztikai feladatokat rónak az állományra, akiknek mindenekelőtt azt kell szem előtt tartaniuk, hogy a külszolgálatok feladat-végrehajtása kívánnivalót nem hagyhat maga után.

Az ezred feladatköre ugyanakkor az idei évben kibővült. Nyilván a missziók logisztikai biztosítása továbbra is a „boconádisok" legfőbb feladata, de a laktanya ez évre emellett afféle kiképzőközponttá is vált. Ugyanis nem csupán a missziókba kiutazó állomány logisztikai felkészítését hajtották végre, hanem az afganisztáni Nemzeti Támogató Elem, illetve a magyar logisztikai mentorcsoport teljes felkészítését is.

A különböző vezetési szintek változása és racionalizálása miatt további újdonság, hogy jövőre a „boconádisok" felelnek majd a nem fegyveres szolgálatot ellátók nemzeti támogatásáért is. A Nemzeti Támogató Központ a logisztikai ezred egyik alegysége lesz, és különböző minisztériumi szervezetekkel együttműködve fogja végrehajtani ezeket a feladatokat.

Végezetül Bárdos Antal mérnök ezredes elmondta: a kaposvári katonák idén ünnepelték az ezred, illetve jogelőd alakulatainak ötvenéves fennállását is. Ugyanis éppen fél évszázada, 1961-ben jött létre a 64. Szállító Zászlóalj Kiskunfélegyházán, a 7. Gépesített Lövész Hadosztály alárendeltségében. Ugyancsak abban az évben pedig Kaposváron létrehozták a 68. Szállító Zászlóaljat, amely a 9. Gépesített Lövész Hadosztály parancsnoksághoz tartozott.


 Fotó: Dévényi Veronika és Tóth László