Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól vizsgázott az új tábori mikrohullámú állomás

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Révész Csaba archív felvételei |  2020. október 22. 7:19

Élesben tesztelték az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred szakemberei az új, hazai fejlesztésű tábori mikrohullámú állomás prototípusát a Brave Warrior 2020 hadgyakorlaton.

tábori mikrohullámú állomás  (2)

Nem érkezett visszajelzés a felhasználók részéről a működéssel kapcsolatban, ami egyet jelent azzal, hogy az eszköz egy hónapon keresztül is kiválóan üzemelt – mondta Mészáros István hadnagy, az ezred 4. alaphírközpont szakaszának a szakaszparancsnoka. Mint megtudtuk: az RR-1/G (P) rádiórelé állomás feladata az volt, hogy a honvédség belső hálózata tábori körülmények között elérhető legyen a dandár vezetési pontja számára. Az eszközt Újmajorban telepítették, majd felcsatlakoztatták a stacioner hálózatra az átviteli út biztosítása érdekében.

tábori mikrohullámú állomás  (1)

„A telepítést követően az állománynak semmilyen technikai problémája nem akadt az eszközzel. Az antenna árbóc stabilitását kellett időnként ellenőrizni, illetve - a gépjármű akkumulátorainak töltése céljából - a hordozó gépjárművet beindítani. Tábori körülményekhez képest az eszköz által biztosított adatátviteli paraméterek igen jónak számítanak az általam ismert átviteltechnikai berendezések által nyújtott képességek között” – vont gyors mérleget Mészáros István hadnagy.

Az állomásparancsnok eligazítását követően a kezelő állomány elvégezte a földelést, áram alá helyezést, majd a pneumatikus antenna árbócot a megfelelő magasságig kitolták és négy ponton rögzítették. Az antenna fej elevációjának és azimutjának beállítása után felvették az összeköttetést a vilmapusztai átjátszó állomással. Ezt követően vezetékkel csatlakoztatták a híradó- és informatikai központhoz, ami megkezdte a munkaállomások kiszolgálását.

„Manapság a híradó és az informatika szakterület egyre inkább összefonódik, melynek eredményeképpen infokommunikációról beszélhetünk. Ezt ennél a hazai gyártású és fejlesztésű eszköznél pontosan érzékelhetjük, hiszen a híradó eszközök mellett a konténerben igen sok informatikai berendezés található. Az állomás képes átjátszó funkciót is betölteni, mely lehetőséget biztosít a hírhálózatok kiterjesztésére, továbbá az aktív elemeknek köszönhetően felvevő központként is működhet” – mondta a hadnagy. Áramellátás szempontjából újabb előnye az eszköznek, hogy a beépített szünetmentes tápegység két-három óráig áramellátás nélkül is biztosítani tudja az átviteli út zavartalan működését – ennyi idő alatt megvalósítható akár az aggregátor üzemanyagának utánpótlása is.

A szakaszparancsnok szerint az eszköz minden tekintetben előrelépést jelent a régi technikához képest.

tábori mikrohullámú állomás  (1)
Címkékhíradó
Kapcsolódó cikkek