Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jolly Vihar Pápán

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Csiginé Cser Georgina őrmester |  2022. augusztus 4. 13:47

Az Amerikai Légierő 56. Harctéri Kutató-Mentő Század július 11-22. között hadgyakorlatot tartott Magyarországon, az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

Jolly Vihar Pápa (8)

Az olaszországi Aviano Légibázison állomásozó 56. Harctéri Kutató-Mentő Század speciálisan felszerelt HH-60 Pave Hawk helikoptereitől volt hangos a pápai katonai repülőtér. A gyakorlat részleteiről Koch János százados, az MH Pápa Bázisrepülőtér Légiforgalmi Irányító Központ váltásparancsnoka számolt be.

Mint elmondta, már 2020-ban felmerült az együttműködés lehetősége a Nehéz Légiszállító Ezred részéről, hogy közös gyakorlatot tartsanak a szintén Avianoban települő 57. Ejtőernyős Csoporttal. A gyakorlat Turul Partner néven az éppen felbukkanó koronavírus-járvány miatt csak szűk keretek között valósulhatott meg, majd 2021-ben teljesen el is maradt. Közben az 56. Harctéri Kutató-Mentő Század egy előzetes helyszínbejárás során megegyezett az MH Pápa Bázisrepülőtér vezetésével, hogy a két szervezet segíti egymás kiképzési céljait. Így indulhatott meg a Jolly Vihar 2022 elnevezésű gyakorlat szervezése.

Jolly Vihar Pápa (11)

A Jolly Vihar 2022 gyakorlat során három HH-60 Pave Hawk (az UH-60 Black Hawk kutató-mentő képességre módosított változata) helikopter repült át Pápára, hogy két héten át naponta két alkalommal hajtsanak végre éleslövészetet az MH Központi Gyakorló- és Lőtéren, egyet nappal, egyet pedig a kora esti órákban. A gyakorlat persze jóval komplexebb volt annál, hogy csak elrepültek a lőtérre és ott lőttek. A helikopterek személyzetein és a kiszolgáló repülőműszakiakon kívül komplett légiműveleti, logisztikai, repülésbiztonsági és fegyverzeti törzs települt a bázison, hogy a valós harctéri helyzethez hasonló, élethű körülményeket teremtsenek a gyakorlat során. A két hét alatt az éleslövészetek mellett speciális kutató-mentő feladatokat is elláttak, amelyek során az alájátszó szerepét az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái biztosították.

Jolly Vihar Pápa (13)

A gyakorlat során az amerikai fél támogatta a magyar katonák szakképzését is, ugyanis a pápai katonák a közös műveletek során szerzett tapasztalatokból sokat profitálnak. Elméleti oktatást szerveztek a pápai repülőtéri kiszolgálók részére az éleslövészet során beragadt lőszer eltávolítása, és a járó rotor melletti üzemanyagtöltés („hot gun and hot gas”) témakörében is. Ezek mellett úgynevezett „cockpit training” keretében repülésirányító, tűzoltó és repülőműszaki kollégák nyertek betekintést a hajózó személyzet munkájába éles harci művelet során, hogy ilyen módon is erősödjön a megértés és az egyetértés a különböző szakterületeken dolgozók között. Az amerikai személyzetek megosztották tapasztalataikat a közelmúltban a pápai bázison kialakított új fegyverzeti töltő-ürítő hellyel kapcsolatban is, így ezek figyelembevételével a kiszolgálási körülmények tovább javíthatók.

Végezetül arra a kérdésre, hogy mennyire voltak megelégedve az amerikai szakemberek az MH Pápa Bázisrepülőtér által a gyakorlatban nyújtott támogatással, Koch százados elmondta: az egyeztetések alapján a jövőben negyedévente szeretnék megismételni a gyakorlatot, ráadásul már a Nehéz Légiszállító Ezred is jelezte csatlakozási szándékát.