Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább szünetel a jemeni polgárháború

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. augusztus 4. 11:25

A jemeni polgárháború szembenálló felei megegyeztek az ENSZ által áprilisban tető alá hozott tűzszünet két hónappal történő ismételt meghosszabbításában – ismertette augusztus 2-án, kedden este Hans Grundberg, a világszervezet jemeni megbízottja.

Tájékoztatása szerint a fegyvernyugvás a korábbi feltételek mellett október 2-ig lesz hatályban. Ez már a második hosszabbítása a csaknem nyolc éve tartó polgárháború szereplői között április 2-án életbe lépett tűzszünetnek. Grundberg közölte, hogy a felek egy átfogó megállapodáson is készek dolgozni.

A megállapodás értelmében a felek leállítják a katonai műveleteket Jemen egész területén, illetve azon kívül is, ezen felül a kormányerők beengednek több üzemanyagszállító hajót a felkelők kezén lévő Hodeida kikötőjébe, valamint részben feloldják a 2016 augusztusa óta zárva lévő szanaai nemzetközi repülőtér blokádját, heti két alkalommal engedélyezve kereskedelmi járatokat Jordániába, valamint Egyiptomba. A tűzszünetnek köszönhetően csökkent a civil áldozatok és a Szaúd-Arábia területe elleni drón-, illetve rakétatámadások száma is.

Az ACLED nevű nemzetközi szervezet szerint azóta háromszázan vesztették életüket, és a fegyvernyugvás megsértésének 1700 esetét jegyezték fel. Mindemellett harminc segélyszervezet, köztük a CARE és az Oxfam hangsúlyozta, hogy a tűzszünet „némi szünetet és reményt biztosított” a rászoruló lakosságnak.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik és a nemzetközileg elismert kormány csapatai között. A húszik 2014-ben foglalták el a fővárost. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció, Szaúd-Arábia vezetésével.