Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jótékony célra ajánlotta fel fotóját a fotópályázat nyertese

Szöveg: Balatoni Kitti |  2020. október 22. 14:08

Az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) fotópályázatának nyertes fotója Mihályi Dániel műve lett. A 11 éves fotós úgy döntött, jótékony cél érdekében elárverezi a képet, mellyel egy 9 éves leukémiás fiúnak segített. Kovács László alezredessel, az MH GEOSZ szolgálatfőnök helyettesével beszélgettünk.

A fotópályázatot Szalay László ezredes, az MH GEOSZ szolgálatfőnöke a katonai meteorológia napja alkalmából hirdette meg, immár második alkalommal. Idei céljuk a lakosság, azon belül is elsősorban az online médiafelületeket aktívan használó, fiatalabb korosztály megszólítása volt, a Magyar Honvédség – konkrétabban a katonai meteorológiai szakterületen szolgálók – tevékenységének népszerűsítése érdekében. „A témát éppen ezért a lehető legáltalánosabban határoztuk meg: az időjárási jelenségek természeti fotózását tűztük ki feladatul a pályázók számára. A pályázatot a Magyar Honvédség Facebook felületén hirdettük meg. A közösségi médiának köszönhetően több száz emberhez eljutott a pályázatunk, akik közel 1000 darab fotót töltöttek fel. Ez tökéletes bizonyítéka annak, hogy a légköri jelenségek nem csupán a szakembereket nyűgözik le” – mondta Kovács László alezredes.

„A beérkezett pályaművek maximálisan megfeleltek a kiírásban megfogalmazott feltételeknek, így nehéz döntés elé állították a bírálókat, akik az MH GEOSZ meteorológus szakemberei voltak. Több szempontot is figyelembe vettek, úgymint meteorológiai aspektus, témaválasztás és képminőség, melyek összhatásából született meg az első 12 legjobb fotó. A pályázati kiírásnak eleget téve, ezekből a fotókból 2021. évi meteorológiai naptár készült” – idézte fel az alezredes.

Mihályi Dániel nyertes fotó

A verseny ezután is folytatódott, a 12 képet szavazásra bocsátották a Magyar Honvédség facebook oldalán: egy-egy fotó több ezer lájkot kapott, ezzel a meteorológia témájában készült bejegyzést az egyik legnézettebbé tették az oldalon. Végül a három legtöbb lájkot kapott fotó került a dobogóra, élen Mihályi Dániel képével, ami első helyezést ért el a közönségszavazáson. „Dani egy hatodik osztályos tanuló, aki mozgósította az összes ismerősét, miután megtudta, hogy bekerült a legjobb 12 közé, így több mint 2000 szavazattal aratott győzelmet. A képet Dunaremetén, egy sorjási bukónál készítette. A kattintás oka egyszerű, a csodálatos napsütötte folyópart kontrasztja az égbolton elterülő megvastagodott réteges gomolyfelhőzettel lenyűgözte fotósunkat” – mondta Kovács László.

Dani a győztes képből egy 40x30 centiméteres vászonképet készíttetett, melyet egy jótékonysági licit keretében egy közelében lakó súlyosan beteg kisfiú, Milán és családja számára ajánlott fel. A licit rendkívül sikeres volt, a segíteni vágyók nagylelkűségének köszönhetően 500 ezer forinttal zárult. „Már önmagában lenyűgöző volt az a teljesítmény és hozzáértés, amellyel egy hatodik osztályos kisfiú a többségében felnőttek által beküldött munkákat maga mögé utasította a képzeletbeli dobogón. Az, hogy ezt az eredményt jótékonysági célra használja fel, rendkívüli szociális érzékenységről és kiemelt társadalmi szerepvállalásról tesz tanúbizonyságot. Azt gondolom, hogy nem csak Dani, de a szülei is elismerést érdemelnek, hiszen minden bizonnyal az ő értékrendjük és nevelő szándékaik is visszatükröződnek fiuk döntéseiben. A család nagyon örült a támogatásnak. A kisfiú állapotáról azóta nem kaptunk hírt” – árulta el az alezredes.

„Biztatunk mindenkit, hogy a továbbiakban is kémlelje az eget, készítsen képeket különböző szemet gyönyörködtető meteorológiai jelenségekről, hiszen terveink szerint jövőre is meghirdetjük a fotópályázatot a katonai meteorológia napja alkalmából” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek
20200814_geosz (3)

Ünnepelnek a katonai meteorológusok

2020. augusztus 14. 13:50