Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jótékonysági est a Stefánián

Szöveg: Z. T. |  2010. december 2. 10:29

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), tagegyesületei és a Stefánia Kulturális Központ  jótékonysági estet szervezett a devecseri és kolontári vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. A december 1-jei előadás jegyeinek ára 1000 forint volt. A külön is adományozni szándékozókat egy persely várta. Nem hiába: az est végére szép összeget találtak benne a szervezők.

A zord időjárás miatt félig sem telt meg a színházterem, bár a jegyek nagy része már jóval az előadás előtt elővételben elkelt. Az Obsitos Fúvószenekar rövid bemutatkozását követően egy kisfilmet láthatott a közönség a vörösiszap-katasztrófáról, a kárelhárításon dolgozók megfeszített munkájáról, köztük a katonák helytállásáról. Sipos Géza nyugállományú ezredes, a BEOSZ elnöke személyesen köszöntötte Stampf Adriennt, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem másodéves hallgatóját, kolontári lakost, és adott át neki egy csokor virágot.

1595910924

Az ifjú hölgy a ZMNE had- és biztonságtechnikai mérnök szakának hallgatója, évfolyamtársával, Bihari Zsuzsa katonai gazdálkodás szakos hallgatóval érkezett a jótékonysági estre. Mint elmondta: kolontári házuk csak úgy-ahogy lakható, családjának és – csaknem valamennyi ott élőnek – minden forintra szükségük van, hogy újra kezdhessék életüket az őket sújtó katasztrófa után.

Sipos ezredes megköszönte az adományozók felajánlásait, s mindazok segítségét, akik bármit is tetettek az elmúlt hetekben a károsultakért. Megígérte: a jótékonysági estet követően összegyűlt adományt minél előbb eljuttatják az illetékeseknek.

1595910924
A Fejes István vezényletével fellépő Obsitos Fúvószenekar három éve alakult. Az együttes zömmel nyugállományú katonazenészekből áll, de van köztük egykori tűzoltó- és pénzügyőr-zenész is, sőt egy-két fiatal muzsikus is. A karitatív műsort kezdeményező zenekarral fellépő énekesek és hangszeres szólisták neves magyar zeneszerzők közkedvelt zenekari műveit és dalait adták elő. A fellépők között volt Gerdesits Ferenc, az egykori Honvéd Művészegyüttes, majd a Magyar Állami Operaház énekese, a jól ismert szentendrei „nótáskapitány", Kapi Gábor és az őt kísérő cigányzenekar. Ugyancsak Szentendréről érkezett Kovács Zoltán, aki nagysikerű összeállítást adott elő tárogatóján.

A szünetet követően lépett színpadra Szendy Anna amatőr énekes, aki egyben az est háziasszonya is volt.

A nézők soraiban sok ismerős arc tűnt fel. Voltak köztük aktív és nyugállományú tábornokok, minisztériumi tisztségviselők, egyenruhások és közalkalmazottak, fiatalok és nyugdíjasok egyaránt. Ha a reggel óta tartó ónos eső nem riasztotta volna el az embereket, bizonyára sokkal többen lettek volna. Az est azonban így is elérte célját: a szórakoztatás mellett segített is rászoruló embertársainkon.

1595910924
 

1595910925
 

1595910925
 

1595910925
 

Fotó: A szerző felvételei