Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jövőre újra itt!

Szöveg: honvedelem.hu / Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba, Dömsödi Richárd, az alakulat állománya |  2022. július 13. 8:27

Nem unatkoztak a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred idei második honvédelmi táborának résztvevői, hiszen foglalkozásokat bőségesen szerveztek számukra az alakulatnál.

fotó_3-Dömsödi Richárd ha.

Volt, hogy a tűzpárban való mozgást gyakoroltattak velük airsoft fegyverekkel, illetve különböző kötéltechnikákat is kipróbáltak. A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen (KEMPP) tereptan foglalkozáson ismerkedtek a tájékozódás alapjaival. Az ott megszerzett tudást aztán többállomásos járőrfeladat során kamatoztathatták: csapatokban vízi átkelést gyakoroltak, akadálypályát küzdöttek le természetes és mesterséges elemekkel, sőt, az elsősegélynyújtás alapjaival is megismerkedtek. Mindeközben a Velencei-tó náddal, sással és vízivilággal szegélyezett helyszíneit taposták ki bakancsaikkal, örökül hagyva lábnyomaikat ott, ahol még a természet az úr.

Egyik nap Sárbogárdig utaztak, ahol egy elhagyatott katonai objektum liánokkal, kúszónövényekkel átszőtt vadonja várt rájuk, itt éjszakai menedéket építettek maguknak sátorlapokból. Kitelepülésük során túlélő foglalkozások várták a táborozókat: vizet tisztítottak különböző eszközökkel, de csapdákat is készítettek. Éjjel, Sárbogárdon riasztást is kaptak, miszerint a szövetséges erők elhagytak egy csomagot, amelynek nyomába kell eredniük. Táborbontást követően, több csoportra osztva, nyílt terepen, egymás ellen, rajonként, paintball taktikai sportban is kipróbálták magukat. Amennyiben mindez nem lenne elég airsoft fegyverekkel, korábban gumifegyverrel begyakorolt épületharcászatban, valamint épületről kötéllel történő ereszkedésben is részük lehetett az egykori sárbogárdi laktanya épületegyüttesében.

fotó_18_Dömsödi Richárd ha.

A zárónapon – már Székesfehérváron - a táborozók egy szabadulószobában is megmutathatták kreativitásukat. Egy alagsori helyiségben ládákból különböző információkat szerezve, pontról pontra haladva, titkos akták, katonai fájlok és a kijutásukhoz szükséges kódok segítségével oldották fel egy magasrangú katonai vezető irodájának zárrendszerét. A feladatok logikus gondolkodást és kellő kreativitást igényeltek.

Még aznap, rajonként vették ki részüket különböző feladatokból. Szituációs lövészeten - airsoft fegyverekkel - felbukkanó célokra kellett tüzelniük. Emellett – az akadályelemekkel tűzdelt sorverseny keretében - kúszófolyosó, rönkcipelés, tájoló használatával kapcsolatos navigációs feladatok, valamint kézigránát dobás, gumigörgetés és egy ötven kilogrammos súly elhúzása is szerepelt a rájuk szabott foglalkozások ,,repertoárjában”.

fotó_31_Dömsödi Richárd ha.

Az utolsó feladatok teljesítését követően a táborozók szülei is megérkeztek a laktanyába, akik előtt bakanótát fújva vonultak be a gyermekeik az elismerések és az elbocsátó obsitok átadásának helyet biztosító sátorba. Sárfi Tamás főhadnagy, táborvezető mindenekelőtt köszönetét fejezte ki a szülők irányába, hogy az alakulatra bízták gyermekeiket. Mint azt kiemelte: mozgalmas öt napon vannak túl, amelyek számos, időjárás okozta megterheléssel jártak ahhoz képest, amit egy átlagos nyári nap kapnának a résztvevők. „Igazán összetartó csapat volt ez a turnus, akikbe szerencsére szorult jó adagnyi kurázsi is” – foglalta össze tapasztalatait.

A kiképzők rávilágítottak arra: a fiatalok bebizonyították, ki lehet bírni mobiltelefon nélkül is öt napot. Csatlakozva a táborvezető véleményéhez, hangsúlyozták, hogy a hozzáállás igen jónak bizonyult: elsőre figyeltek mindenre, amit mondtak nekik, emellett kreativitásukat is megcsillogtatták, ami ,,ritkaságszámba megy” manapság. Elhangzott, hogy valamennyi résztvevővel szívesen dolgoznának együtt, hiszen a fiatalok kihasználták lehetőségeiket, erősségeiket. Emellett, figyelemre méltó volt az is, hogy a gyengébbeknek nem látszott gyengeségük, mert az erősebbek csapatmunkában segítették őket a közös siker érdekében.

fotó_43_Dömsödi Richárd ha.

A 16 éves, Zala megyei Reziból érkezett Rénes Laura és a szintén zalai, Cserszegtomajon élő, 14 éves Gumhert Noémi rendkívül jól érezték magukat a foglalkozásokon. „Egész életemben ezt akartam csinálni. Az iskolánkban is honvédelmi alapismereteket tanulok” – ecseteli Laura. „Én most kezdem a középiskolát, honvéd szakon. Ez is motivált, hogy idén újra jelentkezzek honvédelmi táborba” – újságolja már Noémi, aki többször járt hasonló közegben. Mint elmondták: változatos feladatok vártak rájuk és valamennyi foglalkozás tetszett nekik. Mindkettőjük számára a kötéllel ereszkedés bizonyult a legizgalmasabb kihívásnak és az airsoftozás is lázba hozta őket, nem beszélve a szabadulószobáról, ahonnét hamar sikerült kijutniuk. Úgy érzik, hogy a hét végére a csapat igazán összecsiszolódott és remek lett a hangulat köztük. Noéminek ez már a negyedik honvédelmi tábora, ami - meglátása szerint - a legkeményebb, egyben a legjobb is volt az eddigiek közül. A fiatalok nem csináltak titkot abból, hogy jövőre ismét tervezik jelentkezésüket honvédelmi táborba, mert számos élményt, élettapasztalatot sikerült begyűjteniük a maguk mögött hagyott napok során.