Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubiláló légvédelmi tüzérek

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2010. december 15. 9:13

Nem mindennapi eseményen képviseltük alakulatunkat, a győri HM 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem dísztermében december 10-én. A Bem Légvédelmi Tüzértiszti Iskolán 60 éve felavatott tisztek vették át jubileumi díszoklevelüket.

A bensőséges ünnepség az elöljáró érkezését követően a Himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd a megjelent rokonok, hozzátartozók előtt az 1950-ben felavatott tisztek prof. dr. Padányi József mérnök ezredestől, a ZMNE Stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettes, megbízott dékántól vették át a jubileumi díszokleveleket. A ZMNE Bolyai János Hadmérnöki Kar 1992-től díszokleveleket adományoz a jogelőd intézményekben végzett tiszteknek. A Bem Légvédelmi Tüzértiszti Iskolán 60 éve végzett tisztek avatási évfordulójuk alkalmából vehették át az elismeréseket.

Padányi ezredes ünnepi köszöntőjében elmondta: „önök a szolgálatot bátran, becsülettel, elismerésre méltóan teljesítették. Példás hazaszeretetről tettek tanúbizonyságot. Bejárták az élet göröngyös útjait. Fiatal bajtársaiknak tiszti helytállásukkal, szakmai munkájukkal, emberi tartásukkal, követendő példát mutattak.

A 23 jelenlévő jubiláló nevében megszólaló Sztanó Géza nyugállományú vezérőrnagy meghatottan kezdte köszönőbeszédét: „Elmúlt 60 év! … Ki hiszi?! … 60 éve a haza védelmére esküdtünk avatásunk napján. És ma is a haza védelmére állunk készen!"

A tábornok megköszönte az egyetemnek a lehetőséget, hogy alkalmat teremtett a régi bajtársak számára, akik így találkozhattak egymással. Hozzátette: „minden nehézséget el tudunk feledni, ilyenkor, mikor közösen együtt ünnepelünk az egykori bajtársakkal, valamint a ma szolgáló katonákkal. Amíg élünk és erőnk engedi, itt vagyunk."

Zárógondolatként köszönetét fejezte ki az első sorban helyet foglaló Újfalusi Gyula tábornoknak, a volt rajparancsnokuknak, akivel 1949. április 1-jén együtt vonultak be. Az ő vezetése, támogatása nagy szerepet játszott abban, hogy mindannyian megszerették a katonai hivatást.

1595911523
Az ünnepség hivatalos része a Szózat hangjaival zárult, majd díszebéd várta a vendégeket. Itt Padányi ezredes és Bozsóki Attila alezredes, a gyári légvédelmi rakétaezred parancsnokhelyettese mondott pohárköszöntőt. Hangsúlyozta: az Arrabonások is – ahogy annak idején a Bem tüzérek – a hagyományaik megőrzése mellett igyekeznek megfelelni a kor kihívásainak. Reményét fejezte ki, hogy a skarlátpiros barett sapkások méltóak a nagy elődökhöz.

Bozsóki alezredes beszámolt a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred idei sikereiről, valamint már most meghívta a jelenlévőket az ezred által hagyományosan megrendezendő Légvédelmi Nyugállományú Tisztek Találkozójára.
Az ebéd kötetlen beszélgetéssel folytatódott, felemelő érzés volt hallgatni, milyen büszkeséggel meséltek a jelenlevők pályájukról, karrierjükről, ahogy napra pontosan visszaemlékezve anekdotáztak 50-60 évvel ezelőtti eseményekről. Ugyanakkor kíváncsiak voltak a ma történéseire is, a katonai szolgálatra, technikákra, az egykori laktanyák és csapatok sorsára.

1595911523
Az ünnepség után Sztanó Géza nyugállományú vezérőrnaggyal beszélgettünk, aki a pályájáról mesélt. Elmondta, hogy 60 évvel ezelőtt külön kellett jelentkezni a férfiaknak, ha azt akarták, hogy soron kívül behívják őket katonai szolgálatra. Így tett ő is 20 éves korában, amihez akkoriban – még nem lévén nagykorú – az édesapa engedélye is kellett. Az alapkiképzés után már katonaként tért vissza leérettségizni. A Bem Légvédelmi Tüzértiszti Iskola 1 éves képzését 6 hónapos honvédi szolgálat előzte meg.

Az egyébként debreceni származású Sztanó Géza az iskola befejezése után légvédelmi lövésztant oktatott az intézményben, majd 1955-től a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián volt előadó. 1958-ig volt légvédelmis, majd az élet úgy hozta, hogy utána vegyivédelmi pályára került. 1964-től 1989-ig, nyugdíjazásáig a Magyar Néphadsereg Vegyivédelmi Főnöke volt. Sztanó tábornok 40 éves szolgálat után 60 évesen vonult nyugállományba. A légvédelmis kezdet egy életre meghatározó volt számára. Sztanó Géza 1999-ig a BEOSZ alelnöke, azóta az Ellenőrző Bizottság elnöke. A tábornok  igazi katonacsaládot tudhat maga mellett. Fia, menye és lánya is főtisztként szolgál(t), 4 unokája és egy 5 éves dédunokája is követheti még a pályán.

A jubiláló légvédelmi tüzérek találkozója a ZMNE-hez közeli Bem lakótelep óvoda parkjában – a Bem Bajtársi Egyesület szervezésében – Bem szoboravatással és koszorúzással zárult.

1595911524
 

Fotó: Kasza Kata (ZMNE) és a szerző