Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi kerékpártúra a Balaton körül

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 14. 16:26

Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára vezetésével ötszázötvenen vettek részt a tizedik „Tekerj a sereggel” elnevezésű kerékpártúrán május 14-15-én. A Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ) szervezte túra résztvevői Keszthelytől-Keszthelyig tekerik körbe a Balatont.

Tekerj_a_sereggel_1_nap (1)

Ideális kerékpáros idő fogadta Keszthelyen a „Tekerj a sereggel!” elnevezésű, kétnapos, Balaton-kerülő túra résztvevőit. A Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége szervezte tizedik, jubileumi rendezvényre ötszázötvenen neveztek, újoncok és régi motorosok (illetve stílszerűen kerékpárosok) egyaránt.

A Ceglédről érkezett Magyar Nimród például arra kíváncsi: vajon képes-e körbe tekerni a sereggel együtt a Balatont. Mint mondta, otthon naponta harminc-negyven kilométert teker, és szerinte az északi part szakasza jóval nehezebb lesz, mint a déli. Vele ellentétben a mosonmagyaróvári Fülöp Barbara már nem is tudja pontosan, hogy az ötödik, vagy hatodik alkalommal csatlakozik-e a sereghez. Annyi bizonyos: társaságának és neki is nagyon tetszik a verseny szervezettsége. Mint mondta: ha bármi baj adódna út közben, lehet kihez fordulni, mert a mentő mellett szervízkocsi és több frissítő pont is rendelkezésre áll.

Tekerj_a_sereggel_1_nap (8)

Ugyancsak újoncnak számít a túrán az egyes rajtszámmal induló Szabó István honvédelmi államtitkár. Rövid köszöntőjében hangsúlyozta: annak idején, amikor útjára indították ezt a rendezvényt, a kétnapos, sportos életmódra nevelő rendezvény mellett a fő szempont az volt, hogy erősítsük a honvédség és a társadalom kapcsolatát.

„A fenti célnak megfelel a mai rendezvény is, hiszen a mai ötszázötven résztvevő fele civil” – mondta az államtitkár. Kérdésünkre kifejtette, hogy már régen tervezi: ő maga is elindul a „Tekerj a sereggel” túrán, ám eddig sosem alakult úgy.

Tekerj_a_sereggel_1_nap (21)

„Nagyon örülök, hogy éppen most, a tizedik alkalommal sikerült. Egyébként szeretek bringázni, és ahogyan az időm engedi, hódolok is ennek a szenvedélyemnek. A sportos életmód a katona sajátja, és igyekszem én is ennek szellemében élni” – nyilatkozta Szabó István.

Az előrejelzések alapján a két nap során az időjárás kegyes lesz a túrázókhoz, akik az északi partról indulva, a balatonakarattyai Honvédüdülőbe érkeznek meg a nap végén, és innen indulnak tovább majd – többek között – Siófok érintésével a keszthelyi célba. A leküzdendő táv körülbelül 210 kilométer, amit mindenki saját tempójában teljesíthet.