Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Június 27: Szent László, a lövészek védőszentjének napja

Szöveg: Perjés Zoltán |  2011. június 27. 15:57

Június 27. Ezen a napon ünnepeljük I. Szent László királyt, a magyar lovagkor példaképét, mondáink hősét, az egyik legnépszerűbb magyar szentet. A középkori hazai mondák és legendák egyetlen szentünket sem magasztalták úgy, mint László királyt.

Ma már kevesen emlékeznek arra, hogy a hagyományos lengyel–magyar barátságot valójában Szent László apja, I. Béla király alapozta meg, amikor Lengyelországba menekült, és ott nősült meg: Richeza lengyel hercegnőt vette feleségül. Másodszülött fiuk, László is ott látta meg a napvilágot, később tértek vissza Magyarországra.

László bátyját, I. Gézát követte a trónon 1077-ben.
Szent László nem csak a magyar történelem egyik legnagyobb alakja, a Magyar Katolikus Egyház történetében is megkerülhetetlen, hiszen László idejében avatták az első magyar szenteket: az országalapító István királyt, Imre herceget, Gellért püspököt, illetve a két zobori remetét, Andrást és Benedeket.

Két püspökséget alapított: a zágrábit, illetve a váradit, amelyet Biharról helyezett át a mostani megyeszékhelyre. Az egyházi legendárium szerint egyébként a bihari hegyekben lovagolt épp, amikor megjelent neki a Nagyasszony és megmutatta, hová építsen templomot.

A Szűzanya arra a helyre mutatott, ahova később a váradi várat emelték. Fel is épült ott egy istenháza, amely egészen 1618-ig állt, amikor Bethlen Gábor fejedelem lebontatta – igaz, akkorra már gyakorlatilag romokban állt.

A püspökséget László 1092-ben helyezte át Nagyváradra az előbb említett székesegyházba, amikor a kunok betörnek Biharba és felégették a földvárat.

László király 1095-ben halt meg a Délvidék határa közelében, a közeli Somogyváron temették el. Ő maga Váradon szeretett volna végleg megpihenni, de a halálakor nagy volt a meleg, így a testét nem tudták átszállítani a székesegyházba. Végül II. István hozatta át a porhüvelyt 1106-ban.

Szent László nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is korának egyik jelentős személyisége volt, a magyar legendárium egyik legkedveltebb alakja Hunyadi Mátyás mellett. Népszerű szentünk és neve mindmáig az egyik legkedveltebb férfinév hazánkban.

Szent László királyunk a lövészkatonák védőszentje is egyben, minden esztendőben megemlékeznek e napról, így június 27-e táján megszaporodnak a bemutatók, lőversenyek hazánkban.

Fotó: Archív