Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Juppé a katonai nyomás fokozását szorgalmazza

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 15. 18:29

A francia külügyminiszter a Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszere elleni katonai nyomás fokozását szorgalmazta, mondván, hogy a rendszernek vége. Alain Juppé, aki szerint a NATO-csapások nagy mértékben megvédelmezték a polgári lakosságot, az al-Hajat című pánarab napilapban május 14-én, szombaton megjelent interjúban kijelentette: erre azért törekszenek, mert Kadhafi, személyiségét ismerve, csak az erőből ért.

A francia diplomácia irányítója szerint a líbiai beavatkozás nem tart hónapokig, „hetek kérdése". Hangsúlyozta, hogy a katonai nyomásgyakorlás mellett folytatódik az „egyre inkább megkerülhetetlen tárgyalópartnernek" tekintett Átmeneti Nemzeti Tanács politikai tevékenysége is.

A tanács is láthatja, hogy Tripoliban ki kész csatlakozni a nemzeti párbeszéd folyamatához abban a meggyőződésben, hogy Kadhafit el kell távolítani – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Kadhafinak „vége-e", Juppé igenlő választ adott. „Igen, erről teljesen meg vagyok győződve. Nem maradhat a hatalomban valaki, aki több ezer áldozatot okozott a saját népén belül" – fejtette ki.

A L’Express című francia hetilapban a múlt héten Nicolas Sarkozy államfő, aki több alkalommal követelte Moammer Kadhafi ezredes távozását, „Líbia barátai" nemzetközi konferenciájának összehívását javasolta a közel-keleti ország politikai jövőjének kidolgozására.

Franciaország elsőként ismerte legitim tárgyalópartnerként a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot.

CímkékNATO