Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jutalom a Hajdú-Bihar vármegyei kadétoknak

Szöveg: HM Katonai Örökség Főosztály | Fotó: Rácz Tünde |  2024. június 7. 15:15

A „175 éves a Magyar Honvédség” című kiállítást tekinthették meg június 5-én, a Bálna Honvédelmi Központban azok a diákok, akik az áprilisban megrendezett „Vármegyék 1000 éve a Haza védelmében” konferenciasorozat debreceni állomásán előadást tartottak Hajdú-Bihar vármegye hadtörténelmének jelentős eseményeiről.

w2024.06.05.jutalom kadetoknak balnalatogatas.rt. (1)

A Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztály tavaly indította útjára a rendezvénysorozatot azzal a céllal, hogy egy-egy vármegyében a civil lakosság, de legfőképpen a fiatalok körében népszerűsítse a honvédelem eszme- és értékrendszerét, bemutassa a történelmi múltunkat alakító eseményeket és embereket” – mondta köszöntőjében Szabóné Szabó Andrea alezredes, a HM KÖF főosztályvezető-helyettese.

Az alezredes hangsúlyozta, hogy a konferenciasorozat lehetőséget teremt katonai értékeink átörökítésére, ugyanakkor közös nemzeti és hadtörténeti múltunk megismertetése mellett segít abban, hogy a fiatalok megtalálják a saját, lakóhelyükhöz kötődő hőseiket is és büszkék lehessenek rájuk. „Közelebb kerülnek így egymáshoz a generációk, a történelem évszázados mozzanatai és alakjai, a múlt emlékei a jelenben válnak a jövő generáció tetteit is meghatározó értékekké” – mondta a főosztályvezető-helyettes.

Az országos konferenciasorozat második állomásának Debrecen adott otthont április 11-én, „Vármegyék 1000 éve a Haza védelmében: Hajdú-Bihar vármegye a honvédelem szolgálatában” címmel, amelyen elismert történész, levéltáros szakemberek mellett maguk a középiskolás diákok is igen színvonalas előadásokat tartottak. A tanulók beszéltek a hajdúk eredetéről, hadviselésük jellemzőiről, bemutatták az 1944 októberében lezajlott alföldi páncélos csatát és Debrecen 1944-es bombázását is felelevenítették.

w2024.06.05.jutalom kadetoknak balnalatogatas.rt. (15)

A diákelőadók számára elismerésként szervezte meg a katonai örökség főosztály a budapesti látogatást, amelynek keretében a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum püspökladányi székhelyű Karacs Ferenc Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola, a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Technikum és Kollégium, illetve a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium fiataljai az őket felkészítő tanáraikkal közösen tekinthették meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállításegyüttesét. A tárlatvezetés után a fiatalok kipróbálhatták a szimulátorokat, összemérhették ügyességüket a lézerharc arénában, lehetőségük volt gyakorolni az éjszakai lőtéren és részt venni az ejtőernyős kiképzés feladataiban.

A konferenciasorozat következő eseményét október 3-án, Veszprémben rendezik.

Kapcsolódó cikkek
Győr_konf_index

Konferencia Győr katonamúltjáról

2023. szeptember 22. 13:04

20240411_Debrecen_konferencia_PÁ_nyitó

A haza közösség és identitás

2024. április 12. 10:35