Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges műveletekkel a közös célok felé

Szöveg: Pálos Ildikó hadnagy | Fotó: Swift Response 24 |  2024. június 7. 13:27

Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.

202406_Swift Response 2024 gyakorlat (nyitó)

A részvétel lehetőséget biztosított a magyar különleges műveleti katonák számára, hogy nemzetközi környezetben fejlesszék képességeiket és tapasztalatokat szerezzenek.

A NATO egyik legjelentősebb éves gyakorlata, a Steadfast Defender 24 keretein belül megtartott Swift Response 2024 célja – a résztvevő országok katonai erői közötti együttműködés erősítése és fejlesztése érdekében – a szövetséges erők gyors reagálási képességének tesztelése és fejlesztése volt.

A katonák valós helyzeteket modellező forgatókönyvek alapján dolgoztak, ezzel is biztosítva a legjobb felkészülést arra, hogy különböző válsághelyzetekben gyorsan és hatékonyan tudjanak beavatkozni.

202406_Swift Response 2024 gyakorlat (7)

A Magyar Honvédség több alakulata, köztük az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonái is aktívan hozzájárultak a gyakorlat sikeréhez, mely mögött többéves előkészítő munka ál. A különleges műveleti katonák olyan komplex feladatokban vettek részt, amelyek főbb mozzanatai Európa több országát érintve valósultak meg.

A rohamlövész és különleges műveleti katonák ismét bizonyították kiváló képességeiket, erősítve ezzel hazánk elkötelezettségét a nemzetközi együttműködés iránti, bemutatva a Magyar Honvédség hozzájárulását a szövetség közös védelmi erőfeszítéseihez.