Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétok a katonaelődök emlékezetéért

Szöveg: Bosnyák Dávid János tartalékos hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. november 4. 8:02

A Magyar Honvédség idén ünnepli fennállásának 175. évfordulóját, így az 1848/49-es forradalom és szabadságharc katona hősei kiemelt figyelmet kapnak a 2023-as esztendőben.

b1

A balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kadétjai október 25-én és 26-án öt településen végeztek hadisírgondozó adatrögzítést és monitoring feladatokat. Bosnyák Dávid János tartalékos hadnagy kadét instruktor szakmai felügyeletével és irányításával a fiatalok – Alsóörs, Balatonfüred, Felsőörs, Nemesvámos és Várpalota hadisírjait felkeresve – csatlakoztak a Magyar Honvédség által szervezett Országos Hadisír Karbantartási Programhoz.

b2

Összesen kilenc 1848/49-es katona személyes adatait rögzítették. Tevékenységükön keresztül a szabadságharc alatt elhunyt Zichy Béla közvitéz mellett Orzovenszky Károly törzsorvos őrnagy, Csordás László és Kovács István közvitézek, Kőrössy Imre kapitány, Zichy Gábor kapitány, valamint Paál Dénes tüzér hadnagy és Paál József kapitány életét kutatták.

A helyszínbejárás során rövid karbantartást követően az egykori katona elődök nyughelyének adatait is felvették. A munkálatok végén, az adott helyszínen a tanulók rövid előadásaik révén megismertették egymással az egykor élt katonák életútját és főhajtást tettek feléjük. A kadétok tiszteletük jeleként az előírástól eltérően, fedetlen fővel, úgymond „kalapot emelve” a hősök irányába adtak rövid, emlékező díszőrséget.

A hadisírgondozás az a terület, ahol az egykori, a jelenleg szolgáló és a leendő katonák találkoznak. A katonanemzedékek folytonosságát biztosítja, a mai és a jövő katonáinak tisztelete elődeik iránt, emlékezetük életben tartása szellemi erőt ad számukra a jelenben.

b3
b4