Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétok a nyári szünetben, avagy beillesztő tábor Budapesten

Szöveg: Bankó József önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 15. 10:59

Harminc középiskolás kadét részvételével kezdődött meg a BKSZC Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskola és Kollégiumban a hallgatók nyári beillesztő tábora Budapesten. A részt vevő kadétokat az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese köszöntötte és nyitotta meg a háromnapos programsorozatot.

Kadét tábor (1)

A táborra összeállított programok célja az volt, hogy a kadétok a nyári szünetben kötetlenebb formában, de mégis szervezett keretek között töltsenek el néhány napot olyan foglalkozásokon, amelyek a közeli jövőben, pályaválasztásukat nagymértékben befolyásolhatják, segíthetik.

A katonai pálya iránt érdeklődő kadétokat az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság katonai toborzó pontjánál - pályára irányítás keretében - információkkal, tájékoztató nyomtatványokkal és egyéni tanácsadással látták el. Ugyanitt, a katonai toborzó sátornál rendezték meg a technikai eszközök bemutatóját is: több kiállított kézifegyver használatát vagy akár összeszerelését, betárazását is kipróbálhatták valódi, de hatástalanított fegyvereken a tábor résztvevői.

Kadét tábor (4)

Kiváló lehetőség volt a lézerpuska lövészet: itt a valódi fegyverekhez hasonló kialakítású lézerfegyvereken gyakorolhattak a diákok. Az érzékelőkre leadott „lövések” pontosságát digitális kijelzők jelzik tizedes pontossággal, így fokozva az élményt és a feladattal járó kihívást. Ezen kívül a résztvevők a HM Zrínyi Nonprofit Kft. médiakamionján, egy mobil repülő-szimulátoron kipróbálhatták a repülést is.

Az elsősegélynyújtás alapjait, a vészhelyzeti, elsősegély ellátás leghasznosabb tudnivalóit a gyakorlatban, szemléltető eszközök segítségével az MH Egészségügyi Központ egészségügyi altisztjei mutatták be a kadétoknak.

Kadét tábor (3)

A táborban az iskola hallgatói az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettesével személyesen is találkoztak és beszélhettek terveikről. Megismerhették az ezred felépítését és a szervezeti elemek feladatait, továbbá ismertetőt kaptak az ezred kiképzési tevékenységéről.