Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétok a Sziklában

Szöveg: Szedmák Péter főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. december 16. 8:23

A Honvéd Kadét Programban résztvevő Veszprémi Szakképzési Centrum Öveges József Technikum, Kollégium és Szakképző Iskola diákjai és kísérő tanárai tettek látogatást december 12-én, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ veszprémi objektumaiban.

IMG_0694

A program a Kossuth laktanyában vette kezdetét, ahol prezentáció keretében kaptak tájékoztatást a központ rendeltetéséről és feladatairól. Ezt követően a laktanyában található csapattörténeti múzeum segítségével közelebbről is megismerkedhettek az alakulat és jogelődei múltjával, valamint a rádiótechnikai szakterület érdekességeivel és eszközeivel. A vállalkozó kedvűek még a tükörírást is kipróbálhatták.

A csoport a központ Jókai úti, Speciálisan Erődített Létesítményébe (Szikla) is ellátogatott, ahol megnézte a légiirányító, valamint hadműveleti központot. A Szikla egy különösen összetett és egyedi infrastruktúra, amely folyamatos üzemeltetése elhivatottságot, precizitást és kiemelt figyelmet igényel az itt szolgáló katonáktól. Ennek a rendszernek a legérdekesebb elemeit is megtekinthették a diákok, akik kérdéseiket is bátran feltették a szakembereknek. Elmondásuk szerint maradandó élmény volt ebbe a zárt világba bepillantást nyerni.

Bardon Tamás ezredes, a központ parancsnoka kihangsúlyozta, hogy a jövőben is nyitva áll az ajtó a Honvéd Kadét Programban résztvevő diákok előtt, akik közül remélhetőleg új bajtársakat is köszönthetnek a közeli jövőben.