Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétok és katonasportolók találkoztak

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Pintér Ákos |  2024. szeptember 24. 17:55

A gödöllői Váci SzC Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola Honvéd Kadét Programjának keretében tizenhat diák látogatott el Gödöllőre, az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezredhez. A vendégek megnézték a most futó alapkiképzés első egészségügyi foglalkozását, majd kerekasztal beszélgetésen kérdezhették ki az MH Sportszázad élsportoló honvédjeit a katonaéletről.

Érkezés után a diákok csatlakozhattak a kiképzés alatt álló állomány katonáihoz, akik épp a harctéri elsősegélynyújtás fortélyait sajátították el. Gyakorolták az érszorítók használatát, hogyan lehet azt felhelyezni a sérült végtagra, hogyan kell elszorítani az artériás nyomópontokat, csillapítani az erős vérzéseket.

A katonák a kadétoknak megmutatták a harcászati felszerelést: a sisakot, a málhamellényt és a hevedert. Ezt nagy érdeklődéssel fogadták a gyerekek, hiszen soha nem láttak még ilyen eszközöket közelről. Szemügyre vehették a CLS (Combat Life Save) zsákot is, a harctéri életmentő katona személyi felszerelését és annak tartalmát, a fiziológiás sóoldatot, steril kötszereket és más életmentő „apróságokat”.

A foglalkozás után négy, kiképzésen résztvevő élsportoló beszélgetett a kadétokkal a honvéd életpályában rejlő lehetőségekről és a hivatás szépségeiről. Az élsportolók elmesélték, miért választották a katonai pályát, illetve az is, hogy a gyerekek a katonai szolgálat során majd megismerhetik a bajtársiasságot, az összetartás erejét, a kitartás erényét. A diákok kíváncsian kérdezgették a jelenlévő sportolókat egyrészt választott sportágukról, másrészt a katonai életpályáról. Az érdeklődés kölcsönös volt, mert a sportolók is tudni akarták, milyen szépségeket rejt a Honvéd Kadét Program, és miért választották a gyerekek az abban való részvételt.