Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétok és kibervédelem

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2024. március 27. 9:47

Kibervédelmi és civil-katonai együttműködési ismeretekkel gazdagodtak a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium kadétjai, akik az MH Kiber- és Információs Műveleti Központhoz látogattak.

2024.03.20.kadetok csapatlatogataszentendre rt. (8)

A honvéd kadétok számára idén is számtalan lehetőség nyílik arra, hogy megismerkedjenek a Magyar Honvédség alakulatainak feladataival. A kiskunmajsai növendékek a központban megtudták, hogy milyen lépésekkel tehetnek saját kiberbiztonságuk érdekében, valamint megismerkedtek a civil-katonai együttműködési (CIMIC) feladatokat ellátó katonák eszközeivel és munkájával is. Utóbbival kapcsolatban Rozor Gergely főhadnagy elmondta: szolgálatuk nem pusztán segélyek és adományok kiosztásáról szól, hanem általánosságban civilekkel folytatott együttműködésről. Az a feladatuk, hogy információszerzéssel, tárgyalással, tömegkezeléssel és lélektani hadviseléssel (PSYOPS) segítsék sikeressé tenni az adott missziót.

Kiemelte, hogy egy CIMIC szakember számára alapvető követelmény a kiváló angol nyelvtudás és nyitottság, hiszen minden esetben meg kell érteni a tárgyalópartnert, aki lehet polgármester, rendőrfőnök, de akár vallási vezető is. A kadétok a központban rendszeresített fegyverek és védőfelszerelések mellett megnézték a tömegkezelési feladatok során használt Mercedes terepjárót, illetve a felderítés során használt drónokat is.

2024.03.20.kadetok csapatlatogataszentendre rt. (5)

Busa Attila József honvédelmi alkalmazott a kiberfenyegetésről és azok elhárításáról beszélt a kadétoknak. A prezentáció első felében megszerzett tudást virtuális játék során kamatoztatta a hallgatóság, ahol egy fiktív cég érzékeny adatait kellett megvédeniük a kibertámadásoktól. A fentieken túl szó esett a közösségi média veszélyeiről is.

Nadicsán Dorottya, tizenkettedik osztályos kadét kérdésünkre elmondta: a kadétképzésen belül informatikát és rendszerüzemeltetést tanulnak, de a programozás és általános felhasználói ismeretek mellett nem esett szó bővebben a kibervédelemről, tehát ez a program nagyon hasznos volt számukra.