Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétok gázálarcban

Kihívás vegyivédelmi katonának lenni

Szöveg: Rábel Mónika Eszter főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. május 13. 7:37

A játékos vetélkedő utolsó próbatételként a honvéd kadétok gázálarcot húztak és egy sátorban kerestek elszórt tárgyakat, miközben több zavaró tényező is hátráltatta őket, mint a fény hiánya vagy a hangos zene. Többek között így ismerkedtek meg a diákok testközelből is a vegyivédelemmel...

Vegyivédelmi_kadét (6)

Ugyanis szakmai és pályaválasztást segítő alakulatlátogatáson vettek részt a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskola és Technikum 11. évfolyamos honvéd kadétjai az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezrednél május 10-én, Székesfehérváron.

Látogatásuk egy rövid tájékoztatóval kezdődött, ennek során megismerték a vegyiharc ezred szervezeti felépítését, fő képességeit, kiemelt feladatait. A folytatásban a vegyi- és sugárfelderítő harcjárművet, a VSBTR-80-ast, az ABV (Atom, Biológiai, Vegyi) felderítő rajok alapvető szaktechnikai eszközét nézhették meg. A kiállított mentesítő eszközök között szerepelt a zászlóalj mentesítő berendezés, mely rendeltetése szerint a mérgező harcanyagokkal, radioaktív anyagokkal szennyezett területen tevékenykedő állományt és annak technikai eszközeit képes mentesíteni.

A foglalkozás második felében a vegyiharc ezred játékos vetélkedőt szervezett a kadétoknak. A 93M vegyivédelmi védőruha részeit elszórták egy füves területen és a diákok futva szedték fel azokat, majd időre igyekeztek teljesíteni a védőfelszerelés felvételét úgy, hogy az egyik társukat beöltöztették.

Vegyivédelmi_kadét (3)

Utolsó próbatételként a kadétok gázálarcot húztak és egy sátorban keresték meg az előadók által elszórt tárgyakat, miközben több zavaró tényező is hátráltatta őket, mint a fény hiánya vagy a hangos zene. A diákok a feladatok teljesítése közben jól szórakoztak, de egyben levonták a tanulságot is: a vegyivédelmi katonáknak sok kihívással kell szembe nézniük annak érdekében, hogy sikeresen teljesítsék feladatukat.

A látogatás végén az ezred parancsnoka, Veres József ezredes emlékérmeket adományozott a honvéd kadétoknak és azt mondta: várja a leendő vegyivédelmi katonákat az alakulatához!