Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadhafi nem volt a Nigerbe érkező konvojban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 7. 10:20

A hatalmától megfosztott Moammer el-Kadhafi líbiai vezető nem utazott azon a páncélozott járművekből álló konvojon, amely szeptember 5-én, hétfőn lépett át Líbiából Niger területére – jelentette kedden az al-Arabíja hírtelevízió.

Az arab tv-csatorna Mohamed Bazoum nigeri külügyminiszterre hivatkozva közölte értesülését, bár a politikussal készített interjút nem sugárzott.

„Ez nem igaz, nincs szó Kadhafiról, és nem hiszem, hogy a nevezett konvoj akkora volna, mint állítják" – nyilatkozta a francia hírügynökségnek telefonon Bazoum, miután Algírba érkezett a Szahel-övezetről tartandó konferencia alkalmából.

A líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács korábban azt közölte, hogy Kadhafi-hű személyek 200 járműből álló gépkocsioszloppal Nigerbe utaztak. A járműveken utazott állítólag Kadhafi és egyik fia is. A konvoj a közlemény szerint aranyat és készpénzt is szállított. Az utóbbi a líbiai jegybank szirti fiókjából származik. (Szirt Kadhafi szülővárosa, a hozzá hű erők utolsó bázisa. A védők múlt csütörtökön egy hetet kaptak az Átmeneti Nemzeti Tanácstól arra, hogy megadják magukat.)

„Valójában néhány többé-kevésbé fontos (líbiai) személyről van szó, ők érkeztek a konvojjal Nigerbe. Szó sincs azonban első vonalbeli vezetőkről, még kevésbé Kadhafiról és egyik fiáról" – hangoztatta a nigeri külügyminiszter.