Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadhafi súlyos megtorlást ígért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 23. 6:12

A “forradalom vezetője” marad hazájában, és hangsúlyozta: nincs hivatalos tisztsége, amelyről lemondhatna. Moammer Kadhafi líbiai vezető, akinek hatalmát példa nélküli lázadás fenyegeti, kedden kijelentette, hogy a “forradalom vezetője” marad hazájában, és hangsúlyozta: nincs hivatalos tisztsége, amelyről lemondhatna. A Líbiát közel 42 éve vezető Kadhafi a televízióban közvetített beszédében kijelentette, hogy nem hagyja el Líbiát, inkább hazájában mártírhalált fog halni.

Kadhafi felszólította a hadsereget és a rendőrséget, hogy vonja ellenőrzése alá a helyzetet. Beszédében “patkányoknak és zsoldosoknak" titulálta a hatalma ellen fellázadt tüntetőket, akik – mint fogalmazott – a líbiai törvények szerint halálbüntetést érdemelnek. A tiltakozókat a pekingi Tienanmen térihez hasonló visszavágással fenyegette meg. Felszólította egyúttal híveit, hogy szerdán vonuljanak ki az utcára, ezzel kifejezve, hogy támogatják őt.

A líbiai belügyminiszter ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy átállt a tüntetőkhöz, és támogatja a “Február 17. forradalmat" – közölte kedden az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A tévé egy amatőr videofelvételt közvetített, amely Abdel Fattah Junesz al-Abidi belügyminisztert íróasztalánál ülve mutatta, amint felolvassa a nyilatkozatát, és sürgeti a líbiai hadsereget, hogy csatlakozzon a néphez és annak “legitim követeléseihez".

Az Egyesült Államok erőteljesen elítéli a líbiai erőszakot és elfogadhatatlannak tartja a kormányerők által rendezett “vérfürdőt" – jelentette ki kedden Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, felszólítva a tripoli vezetést, hogy vessen véget az erőszaknak és tartsa tiszteletben a líbiaiak egyetemes szabadságjogait.
Nem sokkal Clinton nyilatkozata előtt a washingtoni külügyminisztérium közölte, hogy egyelőre nem tudták megvalósítani azt az előző nap hozott tervet, hogy kimenekítik a Líbiában dolgozó amerikai diplomaták családtagjait, valamint azokat a diplomatákat, akiknek munkájára nincs feltétlenül szükség az amerikai külképviseleteken.

Angela Merkel kancellár a görög miniszterelnököt fogadva Berlinben kedden felszólította Tripolit: azonnal szüntesse be a líbiai lakosság ellen alkalmazott erőszakot. Ellenkező esetben Németország kész a nyomásgyakorlás minden eszközét igénybe venni, beleértve szankciók elrendelését is – hangoztatta Merkel. A német kormányfő “maximális mértékben nyugtalanítónak" minősítette a Líbiából érkező híreket. Kadhafi keddi beszédét “nagyon, nagyon ijesztőnek" nevezte Merkel, aki szerint a líbiai vezető ezzel gyakorlatilag hadat üzent saját népének.

Címkékgyakorlatjog