Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadhafi-támogatók tüntetnek Tripoliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 19. 20:41

Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató, több száz fős tüntetés volt május 19-én, csütörtökön Tripoliban, és a demonstrálók azt állították, hogy a rendszerellenes felkelés a végéhez közeledik. Közben a kormányhadsereg fokozta támadásainak lendületét a nyugat-líbiai Nafúsza-hegységben, hogy elfoglaljon több stratégiai jelentőségű magaslatot a rebellis fegyveresektől.

A kormány által szervezett csütörtök reggeli tüntetés résztvevői közül többen a levegőbe lövöldöztek, petárdákat robbantottak, és a Kadhafi-rezsim zöld zászlaját lengették. Azt állították, hogy a felkelők fellegvárában, Bengáziban Kadhafi-párti tüntetések vannak, noha ezt nem támasztja alá semmilyen más információ. Valószínű, hogy a fővárosi tüntetést a rendszer szilárdságának demonstrálására szervezték meg a helyi lakosság megnyugtatásának szándékával.

Szerda este Háled Káim líbiai külügyminiszter-helyettes is tagadta azt az értesülést, miszerint Kadhafi felesége és lánya elmenekült Tripoliból. Szintén tagadta, hogy Sukri Ganem olajminiszter disszidált. A miniszter Bécsben van üzleti úton – állította.

Aznap egy meg nem nevezett tunéziai biztonsági forrás közölte, hogy Kadhafi Szafia nevű felesége és Ajsa nevű lánya egy líbiai küldöttséggel a szomszédos országba érkezett. A líbiai külügyminisztert megelőzve a tuniszi belügyminisztérium egyik képviselője már cáfolta, hogy a Kadhafi-család bármely tagja Tunéziában tartózkodna. Hozzátette, hogy az ENSZ által elrendelt utazási tilalmak alapján letartóztatnák őket, ha bármelyikük oda utazna.

Szintén egy neve elhallgatását kérő tunéziai tisztségviselő közölte kedden, hogy az országba érkezett Ganem líbiai olajminiszter, a Kadhafi-rezsim egyik prominens tagja.

Szerdán újabb adományokat kért líbiai alapja számára az ENSZ, 407,8 millió dollárra emelve ezáltal azt az összeget, amelyből a líbiai konfliktus által sújtott mintegy kétmillió embert akarja segélyezni.

A Nafúsza-hegységben zajló harcok jelenleg a felkelők kezén lévő Jafran város környékére koncentrálódnak. A külvilágtól és így élelmiszer-, illetve gyógyszer-utánpótlástól elzárt lakosok és a felkelők arról számoltak be szerdán, hogy az immár egy hónapja ostromló kormányerők Grad típusú rakétákkal támadnak.

A közeli Zenten városban viszont a felkelők visszaverték Kadhafi erőinek egy támadását, megöltek hét katonát, és foglyul ejtettek egyet – állította egy felkelő.

A harcok miatt kedd este le kellett zárni azt a hegyi átjárót, amelyen a Líbiából elmenekülők a legkönnyebben át tudnak jutni Tunéziába – közölte egy olyan ember, aki helyismerete miatt kalauzolni szokta a menekülőket. Hozzátette, hogy az ottani harcokban meghalt a minap hét felkelő. Más helybeliek szerint az átjárót szerdán már meg is nyitották. Hozzátették, hogy több tüzérségi lövedék tunéziai területen csapódik be.

Kadhafi erői tartják ellenőrzésük alatt Nyugat-Líbia legnagyobb részét, de a Nafúsza-hegységben a felkelők szövetkeztek a helyi lakos berberekkel, és eddig együtt meg tudták akadályozni, hogy a kormányerők elfoglalják a magaslati pontokat.