Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kakasd ismét összefogott

Szöveg: Vida Szűcs Hajnalka főhadnagy, Lóderer Balázs hadnagy |  2012. január 21. 8:10

A kakasdi lakosság immár második alkalommal segítette adományaival az afganisztáni Baghlan tartomány lakóinak életét és a Magyar Honvédség munkáját.

Egy korábbi – a Jószívű Kakasdiak című – cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a Tolna megyei Kakasd és a környékbeli települések lakosai 2011-ben ruhákat, cipőket és játékokat gyűjtöttek össze, s az ötszáz kilogrammnyi adományt segélyszállítmányként kijuttatták Afganisztánba, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) CIMIC/PSYOPS-részlegéhez.

A falusiak a közelmúltban újabb gyűjtést tartottak − mint korábban, most is Farkas Béláné szervezésében. Kati néni az afganisztáni lakosság mindennapjairól, az ottani szegénységről lányán keresztül értesült, aki éppen a PRT-ben szolgál. 

A tavalyi gyűjtés híre „szájról szájra" terjedt a falusiak körében, ám ezúttal Kati néni a médiát is segítségül hívta, a helyi televízióban az alábbi hirdetést tette közzé:

Ruhagyűjtési akciót szervezünk Afganisztánba, hogy a Baghlan tartományban szolgáló magyar katonák minél több árvaház és elszegényedett település életszínvonalán tudjanak segíteni. Kérem, akinek van olyan ruhája, cipője, játéka, amit már nem használ, juttassa el hozzám. Segítsenek, hogy segíthessünk!"

A felhívást követően alig két hónap alatt több mint egy tonnányi ruha, cipő és játék gyűlt össze Kakasdról, Bonyhádról, Szekszárdról és Tolnáról, elsősorban magánszemélyektől. Kati néni elmesélte: minden nap érkeztek ruhacsomagok, a dobozok egy idő után már a családi ház nappalijának mennyezetéig értek.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság koordinációját követően az adományokat az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái szállították át a kaposvári laktanyába, ahol az MH Civil–Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ munkatársai készítették elő az afganisztáni szállítást. Az összegyűjtött adományból harmincöt doboznyit a Pol-e Khumri-ban található árvaházban élő és a környező óvodákba járó gyermekek között osztják szét a magyar katonák, hetven dobozt pedig a helyi kórháznak és a tartomány árvíz sújtotta családjainak megsegítésére használ majd fel a PRT CIMIC/PSYOPS-részlege.