Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kalózkodásnak tartja a felkelők nemzetközi támogatását Kadhafi kormánya

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 7. 8:07

Felháborította Kadhafi kormányát a felkelőket támogató nemzetközi koalíció döntése arról, hogy pénzalapot hoznak létre az ország keleti felét ellenőrző felkelők gazdasági támogatására. Az alapot részben Kadhafi elkobzott, 60 milliárd dollárra becsült vagyonából finanszíroznák. „Nyílttengeri kalózkodásnak” nevezte Háled Káim líbiai külügyminiszter-helyettes a nemzetközi összekötőcsoport döntését a líbiai felkelők pénzügyi támogatásáról.

Az összekötőcsoport május 5-i, csütörtöki római ülésén döntött nemzetközi pénzalap létrehozásáról a Líbia keleti felét ellenőrzésük alatt tartó felkelők gazdasági támogatására. A tanácskozás résztvevői megvizsgálták annak lehetőségét is, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető és hozzátartozói külföldön befagyasztott 60 milliárd dolláros vagyonából támogassák a felkelőket, mivel a pénz a líbiai népet illeti meg.

A római tanácskozáson Alain Juppé francia külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a befagyasztott vagyon felhasználása jogi nehézségekbe ütközik. Éppen ezért teremtettek alternatív megoldást, amely gyorsan működőképessé tehető. Úgy vélte, hogy a különleges alap heteken belül ilyenné válhat. A különleges alapot adományokból, hitelekből és végül a vagyonbefagyasztás feloldásából töltik majd fel.

Káim külügyminiszter-helyettes szerint Líbia szuverén ország, külföldön tárolt vagyonának befagyasztása szimpla rablás. A felkelőket támogató nemzetközi közösség végrehajtó szervét, a nemzetközi összekötő csoportot „kétszínűnek", „idegen testnek" nevezte, melynek létjogosultságát Líbia nem ismeri el.

Címkékjogvizsga