Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsonyi jótékonyság: katonák és civilek együtt

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Nagy Gábor |  2023. december 6. 6:57

„Dandárunk és a Magyar Honvédség kiemelt figyelmet szentel beteg és rászoruló gyerekek megsegítésének. Örömmel jelenthetem, hogy ma közösen cselekszünk a rendőrökkel, a Szív Bajnokai Alapítvánnyal, sportolókkal és civilekkel. A futáshoz erőt, egészséget kívánok!” – bocsátotta útjára a Mikulásfutás résztvevőit Kiss Ferenc ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár törzsfőnöke a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet december 5-i jótékonysági eseményén.

2023_12_mikulasfutas_nagygabor (17)

Sok éves múltra tekint vissza a több fővárosi kórház érintésével zajló Mikulásfutás, ami elsősorban az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet. Az idei eseményen ajándékkosarak is érkeztek az ünnepeket kórházban töltő gyerekek számára: édességekkel teli csomagok sorakoztak a Heim Pál Gyermekkórház Nagyvárad téri épületének udvarán, ahol az önkéntesek gyülekeztek.

„Elégedetten látom, hogy a nyirkos idő ellenére ilyen sokan eljöttek” – köszöntötte a résztvevőket dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa.

Ugyan a tervezett drón show-t időjárási okokból elhalasztották, dr. Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány és Kiss Ferenc ezredes lelkesítő szavai után elrajtolt a mezőny. Az önkéntesek két csapatra oszlottak: az egyik csoport Budakeszire, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet elé érkezett, míg a katonák erősítette csapat a Bethesda Gyermekkórháznál ért célba. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár különítményének tagjai végig társaikkal együtt haladtak. Szimbolikus gesztusként hordozták végig a Szív Bajnokai Alapítvány által adományozott és katonai gyakorló ruhába öltöztetett plüssmackót. A játékfigurával először egy laktanyalátogatáson találkozhattak a gyerekek, amikor a dandár tagjai körbe vezették a fiatalokat.

2023_12_mikulasfutas_nagygabor (13)

„Ebben az évben már harmadszor veszünk részt jótékonysági rendezvényen, jövő héten pedig a katonák ajándékait, ruhát, játékot, plüssállatot viszünk gyerekeknek. A Mikulás-futásra jövőre is mindenképp szeretnénk visszatérni, képviselve a Magyar Honvédséget, hiszen a mi életünkben nagyon fontos a jótékonykodás” – mondta Rikkers Attila törzszászlós, a dandár megbízott vezénylőzászlósa. Dr. Velkey György, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója, aki maga is teljesítette a 8 kilométeres távot, külön üdvözölte a honvédeket.

„A mai rendezvény fő jelentősége, hogy együtt vagyunk, budapesti kórházak, illetve katonák és rendőrök. Közös célunk, hogy a gyerekeknek és ápolóiknak örömet szerezzünk, kis színt hozzunk mindennapjaikba. Másfelől a mozgás öröme hívott ide minket, hiszen futni jó. Megmutatjuk, hogy az egészségügyben dolgozók számára elsődleges az egészséges életmód.”

„Ez volt az első hosszabb távú, szervezett futás, amin magamtól részt vettem. Jól esett a mozgás és annak nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttünk” – nyilatkozott a befutót követően Mester Kristóf, a dandár élelmezési-felszerelési raktárvezető altisztje. A katonákkal legközelebb hétfőn, a Mikulásgyár megnyitóján lehet majd találkozni jótékonysági eseményen.