Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai: a NATO 2014-ig zárja le a PRT-kat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 9. 8:13

Az afgán tartományi infrastruktúra-fejlesztési projekteket irányító nemzetközi katonai bázisoknak 2014-ig be kell zárniuk kapuikat – ez derült ki Hamid Karzai afgán elnök keddi közleményéből. Az ázsiai ország államfője korábban is kérte már az úgynevezett tartományi újjáépítési csoportok (PRT) tevékenységének beszüntetését, de most kiemelte, hogy erre nem azonnal kell sort keríteni, hanem fokozatosan, tartományról tartományra, ahogy az afgán kormány átveszi a nemzetközi erőktől az egész ország irányítását.

A NATO egyelőre nem reagált a Karzai által mondottakra. Afganisztán nemzetközi szövetségesei nemrég még arról beszéltek, hogy a fejlesztési projekteket jóval az említett átmeneti időszak után is folytatni kívánják. Az afgán államfő azonban úgy véli, hogy a PRT-k jelenlétével a jövőben tulajdonképp párhuzamos kormányzati struktúrák működnének az országban.

„Az átmenet azt jelenti, hogy minden az afgán vezetés irányítása alá kerül. Ennek értelmében pedig nem marad hely a PRT-k számára" – mutatott rá Karzai újságírók előtt. „Nem verseny az, ami a nemzetközi közösség és köztünk zajlik. Ők nem azért vannak itt, hogy megmérkőzzenek velünk, legalábbis reméljük" – tette hozzá az afgán államfő.

Jelenleg 27, köztük egy magyar újjáépítési csoport tevékenykedik Afganisztán 34 tartományában. A magyar egység az Északi Regionális Parancsnokság alá tartozik, és a bagláni fejlesztésekért felelős.

1595913930