Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katari Airbus A330-ast veszélyeztetett két szlovák MiG-29-es?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. november 2. 20:20

A szlovák védelmi miniszter, L´ubomír Galko, visszautasította azokat a vádakat, mely szerint az elmúlt hét végén az ország légierejének két MiG-29-es vadászgépe túlságosan is közel repült a Qatar Airways egyik Airbus A330 utasszállító repülőgépéhez és így veszélybe sodorták a gépen utazókat.

Az esetről szóló hírek 2011. október 25-én árasztották el a szlovák médiát, az eredeti forrás kilétét azonban nem hozták nyilvánosságra.
A szlovák fegyveres erők részéről L’ubomír Svoboda nyilatkozott: „A Fulcrumok és az Airbus közötti távolság vízszintesen 9 kilométer, függőlegesen pedig körülbelül 300 méter volt, így nem beszélhetünk valós veszélyről. A távolság éppen csak eltért a „normálistól".

A média arról is beszámolt, hogy a szlovák LPS (Aviation Operation Service) szintén megerősítette az információt, mely szerint október 22-én két vadászgépet emeltek egy az ország légterében áthaladó katari A330-as elfogásához, miután az utasszállító elveszítette a rádió kapcsolatot a földi irányítással. A két MiG-29-es az LPS szerint is túl közel repült a katari utasszállítóhoz. A vadászgép-pilóták a híresztelések ellenére egyértelmű jelzést kaptak az Airbus-ról, hogy az utasok biztonsága nem került veszélybe.

Utóbb kiderült, hogy technikai probléma miatt nem tudtak bejelentkezni rádión az Airbus pilótái.

Galko továbbá azt is hozzátette, hogy a védelmi miniszter extrém szituációkban – például, ha egy gép a bohunicei atomerőmű felé veszi az irányt – elrendelheti annak elfogását.

Címkékvadászgép