Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael elejét veszi a gázai rakétatámadásoknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 2. 19:08

Az izraeli kormány felhatalmazta a hadsereget, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a Gázai övezetből kiinduló rakétatámadások megakadályozása végett, beleértve egy szárazföldi hadművelet lehetőségét is – jelentették be november 1-jén, kedden Jeruzsálemben.

A kormány határozata nem adott utasítást harckocsik bevetésére a palesztinok lakta földsávban, s ez egyelőre nem is valószínű. Az elmúlt 24 órában ugyanis gyakorlatilag leállt a rakétatűz a Gázai övezet irányából. A felhatalmazás a palesztin támadások súlyosságával arányos válaszlépésre szól, vagyis egy szárazföldi offenzívára csak erőteljes palesztin támadás esetén lehet számítani – közölte a kormány illetékese.

Eközben Egyiptom azon fáradozik, hogy tűzszünetre bírja rá az izraeli és a palesztin felet. A kairói diplomáciának sikerült elérnie Jeruzsálemben, hogy Izrael egyelőre nem ad kemény választ az eddigi palesztin rakétákra. Ezzel párhuzamosan egyiptomi diplomaták erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy rávegyék a palesztin szélsőségeseket a támadások leállítására.

A hosszú ideje viszonylag békés izraeli-palesztin helyzet a múlt hét végén vált robbanékonnyá, amikor az Iszlám Dzsihád nevű radikális szervezet számos rakétát lőtt ki izraeli területre, amire Izrael légicsapásokkal válaszolt. Az akciókban egy izraeli és tíz palesztin meghalt. Hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök leszögezte: hazája „keményen és határozottan" lép fel azokkal szemben, akik fenyegetik a biztonságát.