Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katona-érdekképviseleti vezetők találkozója Szlovákiában

Szöveg: honvedelem.hu / hsz.hu |  2012. augusztus 29. 17:25

Augusztus 24−26. között Szlovákiában rendezték meg a V4-es országok katona-érdekképviseleti vezetőinek találkozóját, amelyre a Honvédszakszervezet delegáltjait – Czövek János elnököt, Lippai Csaba érdekvédelmi szakértőt és dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező munkatársat – is meghívta a Szlovák Katonai Szövetség.

1595940660
A találkozón − az augusztus 24-i ünnepélyes megnyitó után − a visegrádi országok (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) katonai érdek-képviseleti szervezeteinek képviselői több órás megbeszélést folytattak az egyes országok aktuális szervezeti kérdéseiről, valamint az Európai Katonai Érdekvédelmi Szövetséggel kialakított együttműködésről.

Szintén tárgyaltak az október 8-11. között Prágában megrendezendő Visegrádi Négyek Csoport Katonai Érdekvédelmi Szervezetei 14. Konferenciájának napirendjéről. Hangsúlyozták, hogy ez az évente megrendezett konferencia a V4-es katonai érdekvédelmi szervezetek közötti együttműködés fő színtere. 

A résztvevők megállapodtak abban, hogy a prágai konferencia egyik fő témája az egyes országokban működő katonai érdek-képviseleti szervezetek helyzetének bemutatása, valamint a tagság érdekében végzett munka ismertetése lesz. A másik fő téma pedig − az EUROMIL kongresszusa előtt − megvitatni a visegrádi négyek álláspontját az európai szervezettel folytatott együttműködés gyakorlatáról, annak eredményességéről és a különböző szintű irányítótestületekben megvalósítható közös képviseletről.

A felek abban is megállapodtak, hogy a V4-es együttműködést tovább erősítik, valamint bővítik a rendezvényeken részt vevő országok körét is. Így a következő konferenciára már meghívják az ukrán és a szlovén katonai érdek-képviseleti szervezeteket is.