Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonadallamok országszerte

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Aranyos Károly, Illéssy Ádám |  2024. augusztus 30. 10:07

Rendkívül eredményesen zárultak a Balogh Márton katonadalverseny regionális fordulói: összesen kilencen jutottak be a szeptemberi 14-ei döntőbe. A verseny célja az egyik legnagyobb népdalénekes zenei örökségének megőrzése, s egyben a katonadalok, baka- és huszárnóták népszerűsítése, különösen a fiatalság körében.

2024_katonadalverseny_AK_IÁ (2)

A regionális fordulók különlegessége, hogy mindkét eddigi alkalom egy-egy katonai hagyományőrző rendezvényhez kapcsolódott: a kelet-magyarországi, Kisújszálláson tartott forduló apropója a III. Nagykun Huszártalálkozó volt, míg az ország nyugati feléből jelentkezők számára szervezett forduló Kiscsőszön, a II. Kárpát-medencei Lovas Kulturális Találkozó keretében valósult meg.

Kisújszállás

„A kisújszállási fordulóra nagyon lelkes emberek jelentkeztek, elsősorban Túrkeve környékéről, hiszen Balogh Marci onnan származik. Nagyszerű volt a forduló színvonala és szinte minden korosztály képviseltette magát. A 17 éves Hraboszki Bende volt a legfiatalabb, aki rendkívül tisztán énekelt. Ahogy zsűrizéskor neki is elmondtam: éppen azért szerveztük meg ezt a versenyt, hogy a hozzá hasonló fiatalok jelentkezzenek, érezzék át azt, amit Balogh Marci képviselt és ezáltal váljon az öröksége és tudása hagyománnyá az ifjabb generációk között is” – foglalta össze az első regionális forduló tapasztalatait Rossa László, Tinódi Lantos-díjas zeneszerző.

2024_katonadalverseny_AK_IÁ (3)

A zsűri elnöke kiemelte a legidősebb versenyző, a 81 éves Bolla János előadását is, aki – hagyományőrző huszárként – díszmagyarban lépett színpadra. Mivel a pontozási szempontok egyike éppen a színpadi megjelenés, már öltözetével megnyerte magának a zsűrit, amihez csak hozzáadott, hogy ő választotta a legkülönlegesebb, legkevésbé ismert népdalokat.

A mezőny rendkívül színes volt, többen hangszeren is játszottak a fellépés alatt, a KISSS előadói nevet választó páros például saját készítésű citerával érkezett a vetélkedőre, de a sokszínűséghez hozzájárult az is, hogy a versenyzők a legtöbb esetben lakóhelyük régiójának jellegzetes katonadalaival érkeztek.

„Marcihoz örök barátság fűz, ezért nagy örömmel tölt el, hogy zsűrielnök lehettem ezen a fordulón. Amit ő tudott éneklés terén, a hangja ereje és szélessége jelenleg pótolhatatlannak látszik. Az éneke kitöltötte mindig az egész teret, ami nagyon különleges adottság. Nagyon szerette a katonadalokat, de gyönyörűen énekelt régi, vallásos népi énekeket is. A színpadi mesterséget nem lehet tanulni, valaki vagy színpadi jelenség, vagy nem. Marci az volt; amikor csak megjelent a színpadon, egyszerűen vonzotta a szemet” – hangsúlyozta Rossa László, hozzátéve: mindezek még fontosabbá teszik emlékének megőrzését.

2024_katonadalverseny_AK_IÁ (1)

Kiscsősz

„A kiscsőszi fordulón volt, aki saját szülőföldjéről válogatott kevéssé ismert, de a hagyomány régebbi rétegéből származó katonadalokat, más pedig inkább a közismert nótákra helyezte a hangsúlyt. Külön öröm volt számomra, hogy az egyik versenyző a legrégebbi hagyományokat őrző erdélyi területek régies, katonasorsot ábrázoló dalait hozta el” – fogalmazott a második regionális forduló kapcsán Vavrinecz András, Martin György-díjas népzenész, a zsűri elnöke. Hozzátette: a zsűrinek nem volt egyszerű dolga, hiszen minden versenyző előadása rendkívül színvonalas volt. „Én pontozáskor elsősorban arra figyeltem, hogy az előadók mennyire élik át a dalaikat, mennyire éneklik hitelesen azokat. Emellett fontos volt számomra az igényes dalválogatás is” – hangsúlyozta Vavrinecz András.

2024_katonadalverseny_AK_IÁ (4)

„Balogh Marcit személyesen is jól ismertem. Az ő énekhangja egyedülálló és felejthetetlen, de embersége is példaként állítható mások elé, ezért nagyon jó ötletnek tartom az emlékére szervezett katonai énekversenyt. Személye, énekhangja és előadásmódja minden férfiénekesnek a legjobb példa arra, hogyan kell magyarként katonadalokat énekelni” – fogalmazott a verseny jelentősége kapcsán a második regionális forduló zsűrijének elnöke.

Az eredetileg októberre tervezett döntő és gálaműsor megrendezésének időpontja megváltozott: 2024. szeptember 14-én, a budapesti Honvéd Kulturális Központ ad majd helyszínt a hiánypótló rendezvénynek.