Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO az előretolt erők segítségével képes reagálni bármilyen fenyegetésre

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. augusztus 30. 11:17

A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport átadás-átvételi ünnepségén az MH Klapka György 1. Páncélosdandár adta át a csapatzászlót az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárnak. Az ötödik váltás során a harccsoport vezetése és törzse, valamint székhelye átkerül Debrecen helyőrségbe, ahol főként a 39. Lövészzászlóalj állományában szolgáló katonákra várnak a következő fél év kihívásai.

20240829natoflfzaszloatadas_HSZ06

„Biztos vagyok abban, hogy a harccsoport ötödik váltása, Hetényi Botond őrnagy vezetésével színvonalas szolgálatot teljesít. Feladatuk végrehajtását továbbra is egymásra odafigyelve és alaposan tervezzék meg, illetve törekedjenek a legnagyobb biztonságra! Kérem, hogy továbbra is öregbítsék hazánk és a Magyar Honvédség hírnevét, tisztelettel köszönöm a harccsoport átadó váltásának kiváló szolgálatát, az átvevőnek pedig ezúton kívánok erőt, egészséget, katonaszerencsét!” – mondta Pozderka Zoltán ezredes.

Bánfalvi Gergely őrnagy, a negyedik váltás parancsnoka 2024. február 29-én vette át az alegység zászlaját. A főként tatai katonákra épülő állományt olasz, horvát és hazai készenlétben lévő török egységek tették teljessé. A harccsoport számára az elmúlt fél évben kiemelt gyakorlatok voltak a Brave Warrior 2024, majd a Black Raven 2024. A különleges feladatok végrehajtása során a katonák bebizonyították, hogy mind fizikailag, mind pedig lelkileg helytállnak, legyen szó a harccsoport lövész, felderítő, tüzér, harckocsizó, vegyivédelmi, műszaki, híradó, logisztikus, vagy bármely fegyvernemet és szakcsapatot képviselő állományáról. Szolgálati ideje alatt a harccsoport bizonyított egy éleslövészettel egybekötött harcászati foglalkozáson is.