Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonadalra fel!

Emlékezve Balogh Mártonra, a „kultúra követére”

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Rácz Tünde |  2024. január 29. 14:02

Balogh Márton, az egyik legnagyobb népdalénekes zenei örökségének megőrzése érdekében szervez országos katonadalversenyt a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség és a Vitézi Ének Alapítvány.

RT1_0959

A Balogh Márton Katonadalverseny célja – az egykori népdalénekes és táncművész emlékének megőrzése mellett – az, hogy a katonadalok, baka- és huszárnóták népszerűsítésével csökkenjen az az űr, ami a művész halála miatt zenei területen keletkezett.

„Marci a 20. század egyik legkiválóbb és legkülönösebb hangú énekese volt. A kultúra olyan követe, aki összeköt máig is bennünket” – hangsúlyozta Székely Tibor Martin György-díjas hagyományőrző ezredes, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke a verseny sajtótájékoztatóján.

„A katonaének a múlt és a jövő között fűződő csodálatos kaláris, amely néhányszor szorítja a torkunkat és a szívünket, máskor pedig lelkesedni enged bennünket. A népdal mindig is közösségépítő erő volt! A modern haderő sem lehet önmagában erős, a tradíció, a katonakultúra és a magyar népi kultúra befogadása, azok lelki és szellemi muníciója nélkül” – tette hozzá.

RT1_0988

Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes, aki pályatársa, egyben kollégája volt Balogh Mártonnak, felelevenítette, hogyan ismerkedtek meg 1981-ben, a Röpülj páva országos népdalversenyen, amelynek köszönhetően mindketten a Honvéd Együtteshez kerültek. „Az énekben visszatükröződik a múltunk, a magyarság lelke, ami nemcsak fontos, de nagy szükségünk is van rá. A népdal egy önkifejezési eszköz; amikor megszűnik a szó, jön a dallam, amely segít elmondani minden érzést, amelyet nem tudunk szavakban kifejezni. Ma különösen szükség van erre a kifejezési módra” – mondta művész.

Szvorák Katalin a jelentkezőknek azt tanácsolta, hogy válogassanak minél szebb katonadalokat, amelyek történetében benne vannak a fájdalmak, veszteségek, de egyben az örömök is.

RT1_1089

„A hangja egy ritka, árnyalatnyit rekedtes, de mégis hallatlan fényes bariton férfihang. Szinte átölelte a magyar zenetörténet minden korszakát, stílusát az, amit énekelt. A magyar művészetnek egy pótolhatatlan vesztesége” – emlékezett Balogh Mártonra tanára, Rossa László Tinódi Lantos-díjas zeneszerző. Vavrinecz András, Martin György-díjas népzenész, aki számtalanszor kísérte hangszeren az ikonikus népdalénekest, hangsúlyozta: abban bíznak, hogy a hangja ösztönző erő lesz a versenyre jelentkezők számára, tartást ad a népdalok előadásához és példát nyújt.

A sajtótájékoztatón megjelentek mellett a zsűri tagja még Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, érdemes művész, a Nemzet Művésze; Bakonyi István, József Attila-díjas irodalomtörténész, író, illetve Navratil Andrea, Liszt-díjas népdalénekes. A verseny fővédnöke Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

A regionális fordulók katonai hagyományőrző rendezvényekhez kötődnek majd. A döntőt október 5-én, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartják.

A versenyre február 12. és március 28. között, a [email protected] email címen lehet nevezni. A jelentkezési lap és feltételek a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség honlapján található meg.

RT1_0999