Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai hallgatók is kötelezhetők katasztrófavédelmi feladatokra

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. július 23. 13:47

Az idei árvíz ismét megmutatta, hogy a Magyar Honvédség nélkülözhetetlen a természeti katasztrófák elhárításában. A magyar honvédeket esküjük kötelezi a haza védelmére, ami a katasztrófahelyzetekben való helytállásra is vonatkozik.

Ezért a honvédelmi tárca vezetése indokoltnak tartotta, hogy a katonai hallgatók – mint jövendő tisztek – is kivegyék részüket a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi erőfeszítéseiből.

Ezzel összhangban az Országgyűlés július 22-én megváltoztatta azt a korábbi szabályozást, amely az önkéntes jelentkezéshez kötötte a katonai hallgatók szolgálatteljesítését. A katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló törvény (1996. XLV tv.) módosításával lehetővé válik, hogy a szakminiszter egyedi döntése alapján kirendeljék a honvédség tényleges állományába tartozó, honvédségi alapképzésben részt vevő, ösztöndíjas hallgatókat és a katonai szakképzésben részt vevő, tényleges állományú hallgatókat katasztrófavédelmi feladatok ellátására.

Az Országgyűlés az indítvány sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől.