Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Jövőre, veled, ugyanitt!”

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit szds. |  2010. július 23. 13:41

A címben olvasható felkiáltással búcsúztak egymástól azok a középiskolások, akik egy hetet töltöttek a győri laktanya kapuin belül. Õk lesznek a jövő katonai nemzedéke? Néhányukat hamarosan talán kollégaként üdvözölhetjük.

Hétfő reggel szokatlan kis csoportosulásokra figyelhetett fel az, aki a laktanya kapujának környékén tartózkodott. A fiúk halkan beszélgettek, a lányok náluk is csendesebben álldogáltak. Érthető volt a visszafogottság – ami egyébként egész nap jellemezte a csapatot – hiszen mégiscsak egy igazi laktanyába vonultak be, 5 napig se be, se ki.
Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred történetében először – a Honvédelmi Minisztérium engedélyével – rendezte meg katonai gyermektáborát középiskolás fiatalok részére.

A gyerekek több győri iskolából érkeztek, felügyelő tanáruk (délután már táborparancsnokuk) Varga Szabolcs nyá. százados, aki – a megyében ez ideáig egyetlen oktatási intézményben – a Bercsényi Gimnáziumban tanítja a Katonai Alapismeretek tantárgyat. A tábor egyik célja a katonai életszemlélet bemutatása, melynek megismerésével a fiatalok fegyelmet, mintaértékű viselkedést, csapatszellemet is tanulhatnak. A legfontosabb azonban az, hogy kikapcsolódjanak, jól érezzék magukat, még ha pihenésről ezekben a napokban vajmi keveset is beszélhetünk.

A táborozó fiatalok egy részének családjában van katona, ez sarkallta őket, hogy már most közelebbről is megismerkedjenek ezzel a hivatással. A „civil világból" érkezett gyerekek közül többen az érettségi után a szerződéses katonai szolgálaton gondolkodnak, míg vannak, akik diplomásként szeretnének visszatérni. Érezhető, hogy ambícióban nem volt hiány, és ez a napok múlásával csak erősödött.

1595904934
 

Az első nap az ismerkedés, beilleszkedés jegyében telt. Kovács Ferenc mk ezredes, az ezred parancsnoka fogadta a gyerekeket, majd röviden beszámolt a fegyvernemi hagyományokról, a szervezet történetéről, az ezred felépítéséről, feladatrendszeréről. A diákok számára a legizgalmasabb az a két kisfilm volt, ami a korábbi légvédelmi rakéta éleslövészetekről készült. A nap folyamán megismerkedtek a laktanyával, este pedig megkezdődött a kiképzés. A táborszolgálat felállítása, majd a körletrend kialakítása után a táborparancsnok alaki fogásokkal ismertette meg a növendékeket.

A következő napok mindegyikén az ébresztőt reggeli torna, körletszemle, majd zászlófelvonás követte. Elméleti foglalkozások keretében ismerkedtek többek között a tereptannal, a túlélés rejtélyeivel, fegyverismerettel, majd a megszerzett tudást a gyakorlótéren ki is próbálhatták. Izgatottan nézték a műszaki szakasz vízi vezetési gyakorlatát, és nagy sikere volt a paintball „háborúnak" is. Esténként volt katonai kollégisták és missziót járt katonák élménybeszámolóit hallgatták érdeklődéssel.

Péntek délelőtt a toborzóké volt a főszerep. A Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság Győri Toborzó és Érdekvédelmi Iroda munkatársaitól a diákok mindent megtudhattak a jelentkezés feltételeiről, az alkalmassági vizsgálatról, a tiszt és tiszthelyettes képzésről. A kérdések után fegyverbemutató színesítette a programot. Végül a toborzó iroda valamennyi harcedzett növendéknek oklevelet, a legrátermettebb ifjoncnak pedig különdíjat adott át.
Míg az első nap visszafogottan, kevésbé határozottan hangzott az „Erőt, egészséget!", addig táborzáráskor a fiatalok szoros alakzatban, hangos, egységes „Viszontlátásra!" felkiáltással búcsúztak a tábor és az alakulat vezetőitől.

Viszlát srácok, ha tetszett, visszavárunk benneteket!

1595904934
 

Fotó: Körmendiné Auer Éva tőrm.