Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai helikopterekkel keresnek eltűnt hegymászókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. február 9. 9:37

Három eltűnt hegymászót keresnek Pakisztánban, a világ második legmagasabb hegycsúcsánál, a 8611 méter magas K2-nél.

Két katonai helikopter is részt vesz a pénteken eltűnt három férfi utáni kutatásban – közölte hétfőn az országos hegymászóklub szóvivője. A 7000 méteren zajló keresést nehezítik a hegyre jellemző rossz látási viszonyok.

Az eltűntek a hatóságok szerint a pakisztáni Muhammad Ali Szadpara, az izlandi John Snorri és a chilei Mohr Prieto. Eredetileg Szadpara fia, Szadzsid is részt vett volna az expedícióban, légzőkészüléke technikai hibája miatt azonban az ő hegymászása meghiúsult. Vasárnapi videóüzenetében azt mondta, úgy véli, az eltűnt hegymászók túlélési esélye nagyon alacsony.

A K2 téli csúcshódításának kísérlete közben pénteken egy bolgár hegymászó életét vesztette: a 42 éves Atanasz Szkatov mintegy 7000 méteres magasságból, egy kötélcsere közben zuhant a mélybe. Januárban Sergi Mingote 49 éves spanyol hegymászó zuhant le a csúcs meghódítására készülődve.

A Kína és Pakisztán határán emelkedő K2 már több mint 80 emberéletet követelt, miközben a csúcsot elérő hegymászók száma csak 450-hez közelít.

A veszedelmes hegyet idén először sikerült megmászni a téli szezonban, egy tízfős nepáli serpacsapat jutott fel január 16-án a 8611 méteres magasságba.