Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Virtuális tárlatok és jövőbeli tervek a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

Szöveg: Balatoni Kitti |  2021. február 9. 8:22

Virtuális kiállításokat nyitott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum azok számára, akik a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején is szeretnék megnézni a tárlatokat.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum virtuális kiállításokkal gondoskodik arról, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások ideje alatt is átélhessék a látogatók a múzeumi élményt. Borsits Enikővel, az intézmény Múzeumpedagógiai Osztályának vezetőjével beszélgettünk a koncepcióról és arról, milyen fejlesztésekkel készülnek a jövőben.

„A múzeum január 31-én nyitotta meg „Plakátok az utcákon, 1918-1921” című időszaki kiállítását. A 100 éves Trianoni évfordulóra emlékezve szerettük volna online formában elérhetővé tenni a tárlatot. Fontos volt számunkra, hogy minél szélesebb körben bemutathassuk a 20. századi magyar történelem eseményekben gazdag, sorsfordító néhány évét és az oda vezető utat. Ezért esett a választásunk ezenkívül a „Magyarország a Nagy Háborúban, 1914–1918” című állandó kiállításunk virtuálissá tételére, amely az egyik legnépszerűbb és legidőtállóbb tárlatunk is egyben” – mondta Borsits Enikő.

20210205-HIM 01

Az elkészítési folyamat több fázisból tevődött össze. „Egy külsős cég bevonásával részletes panorámafotók készültek a helyszínen, melyeket a múzeumi szakemberek fotógalériákkal és műtárgyleírásokkal egészítettek ki. Ezek összefűzésével és animálásával jött létre a honlapunkon elérhető végleges tartalom” – árulta el az osztályvezető.

„A vírushelyzet miatt átértékelődött a digitális tartalmak szerepe a múzeumi szférában. 2020 tavaszán hamar rájöttünk arra, hogy a múzeumlátogatás élményét online felületen szükséges pótolnunk. Ezért is alakítottunk ki honlapunkon egy »Digitális Hadtörténelem – Hadtörténeti Oktatási Csomagok Iskolák számára« rovatot, amelyet azóta is folyamatosan bővítünk, valamint igyekszünk a tanárok és a diákok igényeihez igazítani. Ezenkívül a tavalyi évben bemutattunk több, a második világháborúhoz köthető ismeretterjesztő, oktató jellegű animációs kisfilmet. Mivel ezek nagy népszerűségnek örvendtek, idén mindenképp szeretnénk újabbakkal készülni” - tette hozzá.

20210205-HIM 02

Mindemellett a jelenlegi zárva tartási időszakban megújult a múzeum „Piavétól a Donig – a Dontól a Dunáig” című állandó kiállításának első szakasza. Az intézmény munkatársai a jövőre vonatkozóan is több tervet igyekeznek megvalósítani. „Készülünk a Lajta Monitor Múzeumhajó vízrebocsátásának 150. évfordulójára, hogy a korlátozások feloldásával minél több kézzelfogható élményben lehessen részük a hozzánk ellátogatóknak. Igyekszünk mindkét tárlatot virtuális formában is elérhetővé tenni, valamint tervben van egy 1956-hoz kapcsolódó online felület létrehozása. Mindezen kívül idén szeretnénk bővíteni az online múzeumpedagógiai foglalkozások sorát, melyeket tavaly több pedagógus kérésére készítettünk. További terveinkben szerepel, hogy elindítsuk saját podcast csatornánkat is” – mondta Borsits Enikő.

A virtuális tárlatok a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum honlapján, a Kiállítások fül alatt tekinthetők meg.

Kapcsolódó cikkek