Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai puccs Mauritániában

Szöveg: honvedelem.hu / FH |  2008. augusztus 7. 6:47

Katonai puccs kezdődött Mauritániában. A nyugat-afrikai ország államfőjét és miniszterelnökét őrizetbe vették. A francia külügyminisztérium szerint a hadsereg katonái elfoglalták a főváros több kulcsfontosságú épületét.

A szemtanúk szerint a katonák körbevettek több közintézményt Mauritánia fővárosában – a hadsereg elfoglalta az állami rádió és televízió épületét, a csatornák pedig ezzel egyidejűleg beszüntették adásaikat.

A francia külügyminisztérium szerint a puccsot a tábornokok egy csoportja hajtotta végre. Több forrás is megerősítette, hogy őrizetbe vették az ország miniszterelnökét, belügyminiszterét és államfőjét. Sidi Ould Cheikh Abdallahi elnök lánya elmondta, hogy apját egy kommandó fogta el és vitte ismeretlen helyre. Yahya Ould Ahmed Waghf kormányfőt hírek szerint az elnöki hivatal közelében egy laktanyában tartják őrizetben.

Harcokról eddig nem érkeztek jelentések.

Szemtanúk szerint az utcákon vajmi keveset lehet érzékelni a katonai hatalomátvételből.

Abdallahi az első demokratikusan választott vezető a nyugat-afrikai országban. A választásokat azután tartották, hogy csaknem napra pontosan három éve, 2005. augusztus 3-án ugyancsak katonai puccsal megdöntötték az akkor már 21 éve kormányzó Maaouya Ould Sid’Ahmed Taya hatalmát. A belpolitikai válság azután éleződött ki, hogy nemrég kilépett a kormánypártból 48 parlamenti képviselő, akik azzal vádolták az államfőt, hogy egyeduralomra tör, ezen a héten pedig az elnök leváltott néhány magas rangú katonai vezetőt, köztük az elnöki gárda parancsnokát.