Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai rendészekkel erősödött az altiszti állomány

Szöveg: Markovits Szilvia főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. július 9. 7:46

Letették a szakmai vizsgát az altisztképzés rendész modulján részt vevő katonák. A 16 hallgatóból álló csoport sikeresen adott számot tudásáról a vizsgabizottság előtt több napon keresztül.

29

A 2022/2023-as kiképzési évben összesen tizenhatan jutottak be az altisztképzés katonai rendész moduljára. Kilencen a civil életből érkezve kezdték meg a tanulmányaikat szeptemberben Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián, majd novembertől csatlakozott hozzájuk hét, többségében legénységi állományú katona is, hogy elsajátítsák az altiszti feladatrendszer és gondolkodásmód alapjait.

Ezt követően kezdődött meg az öthónapos katonai rendészeti kiképzésük, ahol az elméleti oktatáson felül rengeteg gyakorlati foglalkozáson kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. A katonai rendészetre vonatkozó törvényi háttér után a rendészeti szakfeladatokat ismerték meg és sajátították el a katonák, úgy mint személy- és gépjármű átvizsgálás, az ellenőrzéskor nem együttműködő személyekkel szemben alkalmazható intézkedéstaktikai fogások és kényszerítőeszközök alkalmazása, forgalomirányítás, a járőrparancsnok és a járőrtárs kötelmei. Emellett begyakorolták az objektumvédelmi feladatok ellátásához szükséges épületharcászatot, ellenőrző-áteresztő pont működtetését és a biztosító rendész szolgálat további feladatait.

7

Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is megtekintette a leendő altisztek képességeit a háromnapos vizsga első részén, a pisztolylövészeten. Csak az írásbeli teszt sikeres megoldását követően adhattak számot tudásukról a vizsgázók személy- és gépjármű átvizsgálási feladatban, végül ellenőrző-áteresztő ponton előforduló szituációk, incidensek megoldásában.

A vizsgabizottság tagjai, Szabó István alezredes (HVK Katonai Rendészeti Iroda), Kőhalmi Zoltán alezredes (MH Katonai Rendészeti Ezred), Ádány Zoltán őrnagy (MH Altiszti Akadéma) és Pálinkás Gyula főtörzszászlós (MH Rendészeti Ezred vezénylőzászlós) közösen értékelték a végrehajtott feladatokat. A sikeres vizsga után a frissen végzett altiszteknek már csak a július 15-i, Hősök terén megrendezett ünnepélyes eskütételre kell felkészülniük.