Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai repülésirányítók találkozója a pápai bázisrepülőtéren

Szöveg: Soproniné Szabó Éva zászlós |  2012. június 11. 16:37

A Magyar Honvédség történetében nemrég első alkalommal került sor a katonai repülésirányítók találkozójára az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

1595937107
Az ország minden tájáról érkező mintegy 70 fős társaságot Vicai Zoltán alezredes fogadta, majd tájékoztatót tartott számukra a bázis történetéről és a jelenlegi feladatokról.

A vendégek ezt követően további előadásokat hallgathattak meg a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) szervezeti felépítéséről, a SAC-programról, a Boeing cég helyi szolgáltatásáról, valamint a NAMA (NATO Airlift Management Agency) logisztikai biztosításáról, terveiről, beruházásairól.

A prezentációkat követően Vicai alezredes bemutatta a bázisrepülőteret. Természetesen nem maradhatott ki a repülésirányító torony sem, ahol otthon érezhették magukat a volt Killián György Repülőműszaki Főiskola vadászirányító-megfigyelő szakának hajdani hallgatói, akik közül néhányan már szolgálati nyugdíjasok, mások pedig még aktív katonaként szolgálnak vagy oktatják a jövő repülésirányítóit. 

1595937109
A látogatók érdeklődéssel szemlélték a repülőtéren történt beruházások eredményeként megvalósult felújított kiszolgáló épületeket, a Panther típusú tűzoltóautókat, valamint a reptérkarbantartó gigantikus járműveket.

Természetesen nagy érdeklődéssel tekintették meg a kiállított repülőgépeket is, köztük a C–17-es szállító-repülőgépet, és nosztalgikus hangulatban ültek be a muzeális MiG–21-es vadászgépek pilótafülkéjébe, hiszen legtöbbjük feladata ezen repülőeszközök pilótáinak irányítása volt a harcálláspontokról vagy a repülésirányító toronyból.

A C–17-es előtti csoportos fényképezés után belecsöppentek egy kedves szerelmi vallomásba. A repülőtér egyik irányítótisztje elérkezettnek látta az időt, hogy megkérje kedvese kezét – mégpedig egy C–17-es repülőgép lépcsőjén…

1595937109