Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai repülőgép, ukrán-kínai koprodukcióban

Szöveg: JETfly |  2009. január 22. 13:49

Jurij Jehanurov, Ukrajna védelmi minisztere úgy nyilatkozott, hogy készek beindítani az L-15 típusú kiképző-harci repülőgép gyártását kínai partnerükkel közösen.

A védelmi miniszter vezetésével ukrán katonai delegáció tett ötnapos
látogatást a Kínai Népköztársaságban, melynek keretében áttekintették a
kétoldalú katonai-műszaki együttműködés lehetőségeit.

Az ukrán védelmi miniszter véleménye szerint az L-15 típusú repülőgép közös gyártása napjainkban igazán aktuális téma, hiszen hatalmas lehetőségeket kínálnak az ilyen jellegű együttműködések. Napjainkban az ukrán repülőgépjavító üzemek technológiai lehetőségeinek feltérképezése zajlik, majd ezek ismeretében folyhatnak a konkrét tárgyalások a kínai partnerrel a harci-kiképző repülőgép gyártásáról.

Jehanurov nagy lehetőségeket lát a katonai-műszaki együttműködés területén Ukrajna és Kína között orosz vállaltok bevonásával is. Különösen igaz ez katonai szállító repülőgépek gyártása tekintetében, a haditengerészeti légierő tisztjeinek felkészítése során, valamint hadihajók építése területén.

Ugyanakkor az ukrán védelmi miniszter kiemelte „nagyon jó lenne, ha ezt orosz kollégáink is megértenék".

Az L-15 HAIG típusú többcélú kiképző-harci repülőgép a kínai Hongdu Aviation Industry Corporation és az orosz Jakovlev tervezőiroda közreműködésével jött létre. Első repülésére 2006 márciusában került sor. A repülőgép fejlesztésében részt vett Ukrajna is. A Progressz gyárban készítették el a prototípus DV-2 típusjelű hajtóművét.

Napjainkban mindössze két L-15 típusú repülőgép van a Kínai Néphadsereg légierejének kötelékében, amelyeket a Szu-27, Szu-30 és J-11 típusú vadászrepülőgépek pilótáinak képzésére használnak. A Hongdu Corporation aktív reklámot folytat mind a belső mind külföldi piacokon, és egyes adatok szerint a kínai katonai vezetés már rendelt a típusból.