Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európai helikopterek sikere Dél-Amerikában

Szöveg: JETfly<br /> |  2009. január 22. 13:54

A brazil kormány 50 darab EC725 típusú helikopter megrendeléséről írt alá szerződést a világ elsőszámú helikopter gyártójával, a Eurocopterrel és brazil leányvállalatával, a Helibras-szal. A helikopterek várhatóan 2010-ben állnak szolgálatba Brazília hadseregének kötelékében.

Dél-Amerika történetének eddigi legnagyobb volumenű helikopter megrendelésének köszönhetően Brazília helikopter flottája a legkülönbözőbb bevetéseken is helyt áll majd.

„A megállapodás, amely a Brazíliával fenntartott szoros szakmai együttműködésnek és régóta fennálló kapcsolatnak köszönhetően jött létre, jelentős eredmény a Eurocopter, a Helibras és a brazil kormány számára is. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy az EC725 típusú helikoptereket Brazíliában fogják gyártani. A megrendelés új korszakot vetít előre a Helibras-nál, amely Dél-Amerika meghatározó repüléstechnikai központjává válhat." – mondta Lutz Bertling, a Eurocopter elnök-vezérigazgatója.

Az 50 darab EC725 típusú helikopter megrendelése a védelmi együttműködéssel kapcsolatos megállapodás részét képezi, amelyet a francia és a brazil védelmi miniszter írt alá 2008. június 30-án, a Helibras fennállásának 30. évfordulóján.

A Eurocopter több mint 30 éve képviselteti magát Brazíliában leányvállalatával, a Helibras-szal. A Minas Gerais tartományban, Itajuba-ban található, 270 főt alkalmazó Helibras Dél-Amerika egyetlen nagy múltú helikopter gyártója.

Az utóbbi 30 évben a Helibras közel 500 darab helikoptert gyártott, így piacvezető szerepre tett szert Brazíliában.

A Eurocopter leányvállalata, a Helibras, Brazíliában 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a civil, 67 százalékkal a katonai, és 80 százalékkal az állami közfeladatokat ellátó szerveket kiszolgáló helikopterek piacán. A dél-amerikai gyártási és export tevékenység mellett a Helibras nagyjavítást, műszaki karbantartást és egyedi kialakítást is biztosít a Eurocopter helikopterek részére. Tréning-központjában eddig nyolcezer pilóta és műszaki szakember kiképzésére került sor.

Az EC725 a Cougar család legújabb modellje. A brazil kormánytól érkezett megrendelés előtt az EC725-ös típusból és civil változatából, az EC225-ből összesen 96 darabra érkezett megrendelés 17 országból. A két hajtóműves, ötágú főrotorral rendelkező EC725 a 11 tonnás kategória képviselője. A kiemelkedő üzemanyag-kapacitással bíró jármű öt és fél órát képes egyszerre a levegőben tartózkodni. Az EC725 különböző missziók elvégzésére alkalmas, beleértve a katonai kutató-mentő akciót, a hosszú távú taktikai szállítást, a sürgősségi egészségügyi ellátást, a logisztikai támogató szerepet és tengeri bevetéseket – ezen sokoldalú tulajdonságának köszönhetően esett a brazil kormány választása az EC725 típusra.