Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai titkokat szivárogtattak ki Japánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2007. december 14. 8:35

A japán rendőrség csütörtökön letartóztatta a tengeri önvédelmi erők, vagyis a haditengerészet egyik tisztjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Amerikai Egyesült Államoktól kapott titkos haditechnikai adatokat szivárogtatott ki, többek között az Aegis radarrendszerről – közölte a tokiói nemzetvédelmi minisztérium.

Rendőrségi források szerint a 34 éves Macuucsi Szumitaka parancsnokhelyettes beismerte, hogy 2002 augusztusában a japán haditengerészeti akadémia egyik tanárának elküldte a számítógépes lemezen rögzített bizalmas információkat, megsértve ezzel az Amerikai Egyesült Államok és Japán közötti védelmi megállapodást. A tanár ezután – a feltételezés szerint – jogellenesen lemásolta az adatokat, majd köröztette az akadémia oktatói és több tucat növendéke között.

Az adatok között szigorúan titkos értesülések is voltak a több japán torpedórombolón és amerikai hadihajón alkalmazott Aegis radarrendszerről.

Az eset márciusban került napvilágra, amikor a rendőrség egy másik ügyben tartott nyomozás során a tiszt lakásán rábukkant egy minősített információkat tartalmazó számítógépes merevlemezre.

Biztonságpolitikai elemzők szerint a kiszivárogtatás visszavetheti a kínai és észak-koreai ballisztikus rakéták elhárítását célzó, közös amerikai-japán rakétavédelmi rendszer kiépítésének ütemét. A rendszer létrehozása tavaly kezdődött és a tervek szerint 2015-ig teljesen meg kellene valósulnia.