Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai titok: mentális probléma

Szöveg: hazipatika.com/honvedelem.hu |  2008. május 5. 20:18

Nem a vezérkar, hanem maguk a katonák titkolják mentális problémáikat, amikor Irakból vagy Afganisztánból hazatérnek – olvasható az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) számára készített tanulmányban.

Az amerikai katonák többsége stressztől és annak következményeitől szenved, de eltitkolják ezeket a pszichés problémákat, mert tartanak a megbélyegzéstől, valamint féltik a karrierjüket – állítja a cikk szerzője.

Csupán a katonák 10 százalékuk fordult orvoshoz mentális problémával, ez derült ki abból a kutatásból, amelyben 347 amerikai katonát és házastársukat kérdeztek meg.
Több mint 60 százalékuk azért nem próbált segítséget kérni pszichés problémái megoldásához, mert féltek, hogy az negatívan befolyásolná szakmai előmenetelüket.
A válaszadók 53 százaléka szerint ha kitudódna, hogy a szolgálatuk következtében kialakult pszichológiai problémák miatt szakemberhez fordultak, a többiek kevesebbre tartanák őket.

A katonák kétharmada ritkán, vagy sosem beszél családi vagy baráti körben lelki egészségéről. A megkérdezettek majdnem fele panaszkodott alvászavarokról, ugyanennyi pedig depressziós tünetekről számolt be, a válaszadók harmada pedig elvesztette érdeklődését a mindennapi tevékenységek iránt.

CímkékAfganisztán