Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitüntették Harry herceget

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 5. 20:27

Szolgálati érdeméremben részesült hétfőn Harry herceg az afganisztáni hadszíntéren nyújtott katonai teljesítményéért.

Harry – Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, a harmadik a trónutódlási sorrendben – hivatalos és teljes hírzárlat mellett december közepétől teljesített tényleges frontszolgálatot Afganisztán déli Hilmend tartományában.

A 23 éves, hadnagyi rangú herceg, aki az első számú brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett, az Afganisztánban töltött tíz hét során részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen.

A brit sajtó helyszíni tudósítói tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg, küldetése lejártával, haza nem tér.

Harry a tervek szerint március végéig maradt volna, ám jelenlétét külföldi hírportálok február végén kiszivárogtatták. A brit védelmi minisztérium ezután Harry azonnali visszahívásáról döntött, arra hivatkozva, hogy a herceg és a vele szolgálók a tálib erők kiemelt célpontjává válhatnak. A szolgálati érdeméremhez azonban a rövidített jelenlét is elég volt; ezt az elismerést a fronton eltöltött négy hét után is megkaphatják a brit hadsereg tagjai.

Az ezüstös medált Harry hadnagy nagynénje, Anna hercegnő, II. Erzsébet királynő leánya tűzte a herceg zubbonyára a hétfőn Windsorban tartott ünnepségen, amelyen az udvari lovasság – Household Cavalry, Harry alakulata – 170 további katonája is hasonló elismerésben részesült. Anna – az alakulat tiszteletbeli parancsnoka – a kitüntetés után mintegy fél percig társalgott unokaöccsével, aki láthatóan elpirult a megtiszteltetéstől.

Az egység ezután díszmenetben végigvonult Windsor utcáin, majd egyházi ceremónián emlékezett meg az Afganisztánban elesett 95 brit katonáról.