Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonáival ünnepelt együtt Debrecen

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. augusztus 23. 12:28

Rendhagyó módon ünnepelte augusztus 20-át idén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár: 18-án délután a „Katona Udvar” rendezvény programjai várták a családokat, a virágkarneváli menet első kocsiját, a „Szent Koronát” pedig ezúttal a katonazenészek mellett történelmi zászlóvivők és hagyományőrzők is kísérték.

A 42. Debreceni Virágkarnevál rendezvénysorozatán, augusztus 18-án délután négy és este hét óra között a Kölcsey Központ előtti Baltazár teret vették birtokba a katonaélet iránt érdeklődők. A terepszínű sátrakban akkora volt a forgalom, hogy a dandár katonái szinte megállás nélkül magyarázták az egyes fegyverek, távcsövek, rakéták, aknavetők működésének, használatának mikéntjét. Folyamatosan érkeztek hozzájuk a gyerekek is, hogy utána arcfestésükben néhány percre teljes harci díszben pompázzanak szüleik fényképezőgépe előtt. A rohamsisakot, a málha- vagy repeszálló mellényt a felnőttek is kíváncsian öltötték magukra. A Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ munkatársai harci repülőgép szimulátorral és rengeteg olvasnivalóval várták az érdeklődőket, hasonlóan nagy sikerrel.
Ugyanilyen népszerű volt az airsoft sátor útvesztője, ahol a gyerekek szakember irányításával küzdötték le az akadályokat, tették harcképtelenné az ellenséget, majd bukkantak fel elégedetten és kimerülten a célnál.
Az idén 60 éves debreceni dandár címerét és jelmondatát – „Becsület, Bátorság, Helytállás" – ábrázoló hungarocell alapot a rendezvény végére a gyerekek virágokkal tűzdelték ki. Az alkotás másnap a Szent István napi ünnepi állománygyűlés dekorációjául is szolgált a Kossuth laktanyában. Az országszerte méltán elismert Debreceni Helyőrségi Zenekar megszokott formáját hozta: a történelmi magyar indulók és a latin zenék ritmusa igazi karneváli hangulatot teremtett a Baltazár téren.

A Magyar Honvédség legnagyobb szárazföldi alakulata a virágkarneváli felvonuláson is képviseltette magát. Ez év májusától a Honvéd Koronaőrség vette át a koronaőrzés feladatait, ennek méltó szimbólumaként a menet első, Szent Koronát vivő kocsiját ez alkalommal katonák kísérték. A kompozíciót körülvevő történelmi korok zászlói mellett a katonák egyenruhái is felidézték a város katonai múltját és hagyományait. A XIV. századi harci öltözet az Anjou Udvari Lovagok Egyesülete, a XVII. századi „bocskai hajdú" egyenruhát a Bocskai István Hagyományőrző Egyesület, a XIX. század eleji, Napóleon-elleni háborúk korabeli és az 1848-as 39-es gyalogezred egyenruháját a Szolnok Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány, a II. világháborús egyenruhákat a Szolnoki Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai hozták el Debrecen lakóinak és a Virágkarnevál vendégeinek. A rendezvénysorozat leginkább felemelő pillanatai azonban azok voltak, amikor a Debreceni Helyőrségi Zenekar által megszólaltatott dallamra több ezren énekelték együtt a Himnuszt.

Az államalapítás ünnepén rendezett állománygyűlésen szolgálati érdemjeleket, kitüntető címeket, emlékplaketteket, okleveleket adott át Dr. Lippai Péter ezredes, megbízott parancsnok-helyettes a Bocskai Lövészdandár Kossuth laktanyájában.

A csapatzászló behozatala és a Debreceni Helyőrségi Zenekar előadásában felhangzó Himnusz után immár hagyományszerűen egy fiatal tiszt, ez alkalommal dr. Seress Péter hadnagy mondta el az ünnepi beszédet. „A magyar haderő számára e nap a katonai hivatás és a hazaszeretet ünnepe is", fogalmazott.

Az ünnepi állománygyűlésen ezt követően elismerések átadására került sor. A kitüntetettek listáját a csatolmányban közöljük.

 
 
 
 
https://honvedelem.hu/files/files/27564/kitüntetettek_-_debrecen_2011._08._20..pdf