Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák és dezertőrök csaptak össze Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 15. 20:28

A szíriai hadsereg és a biztonsági erők legkevesebb 27 tagja halt meg december 15-én, csütörtökön hajnalban katonaszökevényekkel lezajlott összecsapásokban Deraa tartományban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A Human Rights Watch jogvédő szervezet jelentést adott ki a felkelők elleni hatósági fellépésről.

Három helyszínen történtek a hajnali összecsapások a déli tartományban, ahol éppen kilenc hónapja, március közepén elkezdődött a tiltakozó mozgalom Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen – tette hozzá a nagy-britanniai központú szervezet. Az egyik helyen, ahol nyolc katona vesztette életét, a dezertőrök azt torolták meg, hogy katonák előző nap tüzet nyitottak egy autóra Damaszkusztól északra, megölve a jármű mind az öt civil utasát – közölte még az OSDH.

A New York-i bázisú Human Rights Watch (HRW) csütörtökön közzétett jelentése szerint hetvennél több szíriai katonai parancsnok és tisztségviselő adott közvetlen parancsot ellenállók megölésére és kínzására. A 88 oldalas jelentés több mint hatvan olyan emberrel készült interjún alapult, aki megszökött a szíriai hadseregből vagy a hírszerzéstől.

Egy hete Aszad elnök azt mondta az ABC amerikai tévének, hogy sohasem adott utasítást a felkelés brutális elfojtására. „Akárhogy próbálja is Aszad elnök elhárítani a felelősséget a kormány nem szűnő brutalitásáért, az az állítása, hogy nem adott parancsot a lesújtásra, nem mentesíti a büntetőjogi felelősség alól – mondta Anna Neistat, a HRW egyik vezetője. – A hadsereg főparancsnokaként tudnia kellett a visszaélésekről, ha nem az alárendeltjeitől, akkor a neki küldött ENSZ- és HRW-jelentésekből."

CímkékENSZjog