Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák halálát okozza a szervezetlenség

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 4. 11:09

Az amerikai tengerészgyalogság hatásköre túllépésének indokával megtiltotta egy civil kutatónak, hogy közzétegye kritikai beszámolóját az új páncélozott járművek további beszerzésének tárgyában. A kutató állításainak valóságtartalmát a tengerészgyalogság vizsgálat keretében kívánja kideríteni.

Franz Gayl, egy nyugalmazott tengerészgyalogos tiszt, aki immár civilben tudományos tanácsadó, állítólag egy január 22-ei keltezésű jelentésében azt írta, hogy az MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – aknának ellenálló, rajtaütés ellen védő) járművek csapatokhoz való mielőbbi kijuttatása terén adódó óriási szervezetlenség eredményezte több száz, Irakban szolgáló tengerészgyalogos halálát.

Gayl folytatni kívánta az üggyel kapcsolatos vizsgálódását.

„Közöltük vele, hogy fejezzen be minden további kutakodást – mondta David Lapan ezredes, a tengerészgyalogság szóvivője. – Gayl túlment eredeti célján."

Lapan ezredes szerint Gayl túllépte hatáskörét, amikor az MRAP-kről írt, mivel a felkérés, amit a beszámoló elkészítésére kapott, soha nem említette név szerint az új páncélozott járműveket.

A tengerészgyalogság vezető tábornokainak kell most a Fehér Ház fegyveres erőkkel foglalkozó albizottsága elé járulniuk és beszámolniuk a költségvetési pénzek, valamint a tengerészgyalogság MRAP programjának helyzetéről. Gene Taylor demokrata párti képviselő, az albizottság elnöke elmondta, hogy lesznek kérdései a Gayl-riporttal kapcsolatban is.

Gayl beszámolóját a The Associated Press hozta nyilvánosságra még február 15-én. A riport szerint a tengerészgyalogság beszerzéssel foglalkozó tisztjei azért utasították el az Irakban szolgáló parancsnokok robbanásnak ellenálló járművek iránti kérelmét, mert nem akarták, hogy más projektek fussanak emiatt zátonyra.

Február 20-án a tengerészgyalogság felkérte a Pentagon főfelügyelőjét, hogy vizsgálja ki az állításokat, mindezt két nappal azután, hogy a USA Today megszellőztette, hogy két szenátor is kivizsgálást követel az ügyben.

Richard Natonski altábornagy, aki jóváhagyta a Gayl-jelentés kivizsgálását, maga sosem látta a jelentést, mivel Gayl felettesei nem hagyták jóvá a benne foglalt következtetéseket. Az „óriási szervezetlenség" vádja annyira súlyos, hogy a tengerészgyalogság vezető tisztjei a Pentagon főfelügyelőjét kérték fel az ügyben való vizsgálat lefolytatására.

CímkékNATOvizsga