Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák lőtték le a mexikói diákokra támadó kommandó vezetőjét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 4. 9:23

A tizenhat diák halálát okozó Ciudad Juárez-i támadás másnapján a gyilkos kommandó vezetője összetűzésbe került a mexikói hadsereggel, és agyonlőtték – közölte egy helyi illetékes szerdán. A diákok helyi idő szerint vasárnap hajnalban futballcsapatuk győzelmét ünnepelték, amikor mintegy húsz támadó tüzet nyitott a házra, majd az onnan menekülni próbálókra.

Patricia Gonzalez, Chihuahua szövetségi állam főügyésze a televízióban egy elfogott gyanúsított vallomására hivatkozva elmondta, hogy a „Tizenkettő" gúnynevű férfi, akinek csak a keresztnevét (Ramón) közölték, rálőtt a katonákra, mielőtt agyonlőtték.
A hatóságok szerint a tömeggyilkosságot az egyik legismertebb juárezi kábítószerkartell zsoldjában álló, Aztékok nevű bűnbanda követte el, a gyilkosok az egyik elfogott gyanúsított vallomása szerint azt hitték, hogy egy rivális banda családtagjaival végeznek.
Gonzalez nem zárta azonban ki, hogy az ünneplők között néhány felnőtt is volt, akiknek közük lehetett a rivális bandához, a Sinaloa kartellhez tartozó „Egyesült Művészekhez".

A Juárez és a Sinaloa kartell ádáz harcot folytat az egyesült államokbeli drogkereskedelem ellenőrzéséért. Ciudad Juárez a kartellháború legveszélyesebb városa, 2009-ben 2500 embert öltek meg az egyesült államokbeli El Pasóval szomszédos városban.
Felipe Calderón elnök 2006. évi hivatalba lépése óta a két kartell közötti összetűzések 15 ezer emberéletet követeltek Mexikóban, annak ellenére, hogy több mint 50 ezer katonát vonultattak fel a kábítószerkartellek elleni harcra.

1595896523