Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatalmas tálibellenes offenzíva indul Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 4. 9:36

Afgán és külföldi csapatok nagyszabású offenzíva indítását tervezik a tálibok dél-afganisztáni fellegvárában, Hilmend tartományban a felkelők ellen – jelentette be szerdán Eric Tremblay, a NATO-vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője.

Legalább ezer afgán rendőrt, ezer afgán katonát és „sok ezer" ISAF-katonát vezényelnek a lázongó tartományba – mondta a szóvivő Kabulban újságíróknak. Amerikai tengerészgyalogosok is részt vesznek a műveletben.

Mohammed Záhir Azimi tábornok, az afgán védelmi minisztérium szóvivője szerdán az ISAF-fal közös sajtóértekezleten elmondta: az offenzíva célja a civil lakosság leválasztása a felkelőkről, a civilek védelme és az újjáépítési folyamat felgyorsítása. A művelettel a kormány megszilárdíthatja ellenőrzését a lázongó déli térség fölött, és elláthatja szolgáltatásokkal az ott élőket – tette hozzá.

Azt biztonsági okokból nem mondta az afgán szóvivő, hogy mikor indul az offenzíva, s azt sem, hogy pontosan hány katona vesz majd benne részt. Amerikai parancsnokok viszont annyit közöltek, hogy terveik szerint még e télen elfoglalják a Kabultól mintegy hatszáz kilométerrel délnyugatra fekvő Mardzsa városát.

Tremblay ISAF-szóvivő a NATO-erők teljes támogatásáról biztosította a tervezett hadműveletet. „Az afgán nemzetbiztonsági erők növekednek, az ISAF-nak is több katonája lesz, a műveletek köre kiterjed majd az egész országra, faluról falura számolva fel a felkelők befolyását" – mondta.

Ez lesz a legnagyobb közös afgán-amerikai-NATO-hadművelet az afgán háború 2001 végi kezdete óta s az első jelentősebb offenzíva azóta, hogy Barack Obama amerikai elnök újabb 30 ezer katona Afganisztánba küldéséről döntött. Amerikai tisztviselők 600 és ezer közé teszik a szóban forgó térségben tartózkodó tálib és külföldi harcosok számát.